Kemelut yang Melanda Terus Menolak Harga Minyak Mentah ke Paras Terendah

48

Harga minyak hari ini bergelut ke paras terendah kerana kebanyakan pelabur menantikan data stok simpanan produk mentah dan produk tapisan terkini Amerika Syarikat.

Pentadbiran Maklumat Tenaga Amerika Syarikat akan mengeluarkan laporan mingguan terhadap bekalan minyak mentah pada hari Rabu. Minyak mentah diramal mengalami penurunan sebanyak 1.4 juta tong.

Menurut penganalisis, inventori petrol pula dijangka merosot sebanyak 20,000 tong, manakala stok produk sulingan termasuk minyak pemanas dan diesel diramal jatuh sebanyak 482,000 tong.

Selepas pasaran ditutup pada hari Selasa, Institut Petroleum Amerika (API) melaporkan stok minyak mentah AS jatuh 1.3 juta tong pada minggu berakhir 29 Julai. API turut mengumumkan peningkatan sebanyak 539,000 tong.

Di ICE Futures Exchange, minyak Brent dilapor susut 3 sen selepas menyusut ke angka terendah dalam tempoh 3 bulan.

Prospek peningkatan eksport dari Timur Tengah dan pengeluar Afrika Utara seperti Iraq, Nigeria dan Libya menambah kebimbangan bahawa lebihan produk minyak akan mengurangkan permintaan terhadap produk tapisan.

Bekalan daripada negara OPEC juga melaporkan peningkatan menurut data perkapalan dan sumber-sumber industri.

Selain minyak mentah, US juga sedang berdepan dengan kemelut politik. Baca ulasan Team Moshed.com mengenai perkara yang perlu dilakukan oleh presiden baru US demi masa depan negara itu disini.

 

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat