Kenaikan Kadar Tidak Berkesan? Bacaan ADP Pada Disember Melonjak Lebih Dari Jangkaan!

300

Jumlah pekerjaan swasta A.S. meningkat lebih daripada jangkaan pada bulan Disember, menunjukkan permintaan yang masih kukuh untuk buruh walaupun kadar faedah lebih tinggi.

Pekerjaan swasta meningkat sebanyak 235,000 pekerjaan bulan lepas, berdasarkan laporan Pekerjaan Nasional ADP pada hari Khamis. Data untuk bulan November tidak disemak semula menunjukkan sebanyak 127,000 pekerjaan ditambah. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan pekerjaan swasta meningkat 150,000.

Laporan ADP, yang dibangunkan bersama dengan Stanford Digital Economy Lab, diterbitkan lebih awal daripada laporan pekerjaan Biro Statistik Buruh Jabatan Buruh yang lebih komprehensif yang bakal dikeluarkan pada hari Jumaat.

Walaupun pertumbuhan pekerjaan telah perlahan di tengah-tengah kos pinjaman yang lebih tinggi, pasaran buruh kekal kukuh. Data BLS pada hari Rabu menunjukkan terdapat 10.458 juta peluang pekerjaan pada akhir November, yang diterjemahkan kepada 1.74 pekerjaan bagi setiap penganggur.

Berdasarkan tinjauan Reuters terhadap ahli ekonomi, bacaan ADP mungkin meningkat sebanyak 180,000 pekerjaan pada bulan Disember selepas meningkat sebanyak 221,000 pada bulan November.

Digabungkan dengan jangkaan perolehan pekerjaan dalam sektor kerajaan, keseluruhan bacaan NFP diramalkan meningkat sebanyak 200,000 pekerjaan. Sebelum ini pada bulan November, ekonomi telah mencipta 263,000 pekerjaan.

The Fed pada tahun lepas telah menaikkan kadar dasarnya sebanyak 425 mata asas daripada hampir sifar kepada julat 4.25%-4.50%, tertinggi sejak akhir 2007. Pada bulan lalu, ia mengunjurkan sekurang-kurangnya 75 mata asas tambahan kenaikan kos pinjaman menjelang akhir tahun 2023.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat