Kenali Apa Itu BRICS – Pakatan Yang Bakal Hapuskan US Dolar!

8,379

Setelah sekian lama takhta raja mata wang dipegang oleh dolar Amerika Syarikat (USD), sebenarnya terdapat usaha oleh beberapa negara untuk melumpuhkan dominasi itu.

Ini adalah langkah untuk mewujudkan lebih kestabilan dan keadilan bagi seluruh negara dalam dunia ini dari segi urusan perniagaan global dan lain-lain lagi. Dari sinilah terbentuknya BRICS.

Pada awalnya, Brazil, Russia, India dan China telah membentuk BRIC, merupakan suatu gabungan negara-negara membangun yang berpotensi menguasai ekonomi dunia mengalahkan G7.

Negara-negara G7 termasuklah Kanada, Perancis, Amerika Syarikat, Jepun, Jerman, Itali dan United Kingdom.

Pada tahun 2001, Jim O’Neil yang pada ketika itu merupakan ahli ekonomi syarikat Goldman Sachs telah mencadangkan penggunaan akronim BRIC bagi gabungan negara-negara berkenaan.

Menjelang tahun 2010, Afrika Selatan telah dijemput untuk menyertai BRIC menjadi BRICS.

Goldman Sachs menyatakan bahawa BRICS bakal mendominasi ekonomi dunia menjelang 2050.

Hal ini kerana Brazil, Rusia, India, China dan Afrika Selatan merupakan antara negara yang dikelaskan sebagai negara yang mempunyai ekonomi yang paling pesat di dunia sejak bertahun-tahun.

Kos pekerjaan yang rendah, demografi yang baik dan kaya dengan sumber bahan mentah menjadikan negara-negara itu sememangnya mempunyai kelebihan berbanding G7.

Pada tahun 2013, BRICS memegang 27% kuasa membeli dalam KDNK global.

Populasi penduduk bagi negara-negara BRICS pula berjumlah 2.88 billion bersamaan 42% jumlah populasi penduduk dunia.

Keluasan tanah 5 negara itu menjangkau 26% daripada keseluruhan jumlah kawasan keluasan bumi.

Pada tahun 2014, BRICS telah melancarkan sebuah bank alternatif bagi Bank Dunia dan International Monetary Fund (IMF) iaitu New Development Bank dengan modal berjumlah $50 billion.

Selain itu, mereka juga telah memperkenalkan suatu mekanisme yang dipanggil Contingent Reserve Arrangement untuk membantu ahli-ahli yang menghadapi kesukaran dalam membuat pembayaran.

Hal ini telah menimbulkan minat kepada negara-negara lain untuk turut bergabung bersama BRICS terutamanya negara-negara yang mempunyai rekod yang tidak baik dengan IMF mahupun Bank Dunia.

Tambahan pula, bank BRICS ini juga membuka keahlian kepada negara-negara luar.

Pada tahun 2021, Emiriah Arab Bersatu, Mesir, Uruguay dan Bangladesh merupakan pemegang saham dalam bank tersebut.

Banyak syarikat juga mengatakan bahawa BRICS mempunyai peluang dalam mengembangkan pelaburan antrabangsa atau foreign direct investment (FDI).

Menurut data yang dikeluarkan oleh IMF, pada awal tahun 2020, BRICS telah menyumbang lebih banyak dalam purchasing power parity (PPP) KDNK global berbanding G7.

Justeru, dipercayai akan lebih banyak lagi negara bakal menyertaikan pakatan ini.

Jadi pada pendapat anda, adakah BRICS ini benar-benar akan penjadi pencabar dan menghancurkan penguasaan Amerika Syarikat dan mata wang USD?

Jom intai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat