Kenali Cardano (ADA) – Blockchain Generasi Ketiga

2,372

Berada di kedudukan ketiga selepas Bitcoin (BTC) dan Ethereum (ETH) di MarketCoinCap, matawang kripto Cardano (ADA) mendapat perhatian susulan daripada pelbagai projek hebat sejak kebelakangan ini.

Apa kata kita kenali ADA.

Sebenarnya sejak 2015 lagi projek Cardano dan token ADA mendapat perhatian komuniti kripto. Ia dibangunkan oleh firma teknologi Input Output Hong Kong (IOHK) yang diasaskan oleh Charles Hoskinson.

Cardano merupakan projek blockchain Proof-of-Stake (PoS), generasi ketiga. Ia menawarkan penyelesaian skalabiliti yang terdapat di blockchain generasi pertama dan kedua seperti Ethereum dan Bitcoin.

Dengan pembangunan yang bersandarkan kepada kajian akademik menyeluruh dari pelbagai aspek dan pelancaran Shelley 2020, Cardano semakin menghampiri matlamatnya.

Sama seperti token ETH dan rangkaiannya, Ethereum, ADA juga memainkan peranannya sebagai token dan menjalankan operasi di rangkaian Cardano.

Roadmap Cardano merangkumi 5 fasa:

Byron – fasa pertama, merupakan pelancaran rangkaian termasuk dengan fungsi utama seperti transaksi ADA.
Shelley – Hard fork Shelley berlaku pada 2020, menuju ke arah era desentralisasi. Nodes kini dioperasikan oleh komuniti Cardano manakala stake pools dijalankan oleh pemegang ADA.
Goguen – menjanjikan integrasi beberapa penyelesaian dan perkhidmatan desentralisasi.
Basho – menfokuskan kepada pengoptimuman skalabiliti dan interoperabiliti
Voltaire – memperkenalkan sistem perbendaharaan bagi menangani pentadbiran.

Persoalannya, bagaimana mahu simpan ADA?

Anda ada berbagai pilihan bermula dengan perisian dekstop open-source, Daedalus atau light wallet seperti Yoroi Wallet dan AdaLite. Selain itu, boleh juga disimpan di dalam cold wallet seperti Ledger dan Trezor melalui Daedalus, Yoroi Wallet dan AdaLite.

Menarik bukan ADA? Walaupun progress projeknya berlangsung agak perlahan, namun jangkaan hasilnya sangat memuaskan terutama dalam seluruh komunitinya.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat