Kenapa Cryptocurrency Masih Belum Lagi Pada Stage Bubble Yang Akan Meletup

1,196

Pertama sekali kita kena tahu yang apa sahaja perkara baru, yang melibatkan duit, kita boleh kata ia sebuah ‘trend’ bila dapat sambutan.

Dan ia akan digelar ‘bubble’ bila ramai rushing in dalam satu-satu masa dan keluar pada satu-satu masa yang menyebabkan, siapa keluar lambat, dia rugi. Bubble yang sudah meletup.

Untuk ceritakan perkara ini lebih details, dan nak ramai orang bukan background financial faham, saya akan cuba bandingkan dengan perkara yang biasa jadi di negara kita iaitu industri produk OEM.

Sudah menjadi kebiasaan, saya menerapkan nilai explain segala berkaitan financial market dan teknologi dalam bahasa mudah faham seperti yang selalu dipaparkan di Moshed.com.

Sejak bisnes online popular di facebook, sekitar tahun 2012, kita boleh tengok ramai jadi jutawan produk OEM. Segala jenis produk ada. Dan kebanyakannya adalah dari kilang-kilang OEM.

Ramai staff-staff gomen, mahupun swasta yang ada masa lapang, nak jana side income, diorang ambil peluang untuk jadi agent, stokis dan sebagainya. Ada juga yang rushing buat produk sendiri.

Tokey-tokey kilang OEM, tersenyum gembira. Lahirkan jutawan sana dan sini. Billboard OEM penuh sepanjang highway.

Selepas muncul banyak page-page seperti Pseudoscience Watch, Cakna Ubat dan sebagainya yang sekeras-kerasnya menentang produk-produk bahaya yang dimanipulasi oleh kilang OEM, dah beri kesedaran ada racun dan sebagainya, kita boleh lihat industri ini agak slow.

Agent dan stokis dah mula simpan produk bawah katil. Yang bercita-cita jadi jutawan produk, buat produk sendiri, struggle nak jual produk, tak laku. Tokey-tokey OEM dah mula buat produk sendiri dan jual sendiri. Mula iklan sana sini.

Produk mula tak jalan. Tokey produk tolak ke toko jamu acheh. Harga jatuh. Agent stokis kena bunuh. Produk keluar baru, rebranding. Ia jadi seperti skim. Invest, cuba jual dan gagal. Repeat. Makin lama makin tenat.

Saya walaupun ketika busy menguruskan Moshed.com, pernah sekali hampir terjebak dalam bidang buat produk sendiri dan hampir kena scam dengan tokey OEM.

Pandangan saya, industri ini dilihat akan makin malap sekitar 2-3 tahun lagi, dimana orang akan beralih kepada produk yg dah well known dalam industri. Yang ada kajian scientific dan segalanya. Teknologi makin hebat, murah dan berkembang dan dimonopoli.

Ini kita boleh samakan seperti bubble, dah popped.

Saya taknak cerita pasal dot com bubble secara details, nanti ada yang pening kalau tak biasa dalam term financial market.

Tetapi, industri produk OEM ini dilihat mungkin akan terus malap, sebab tiada asas yang kukuh, solved human problem apabila reputasi sangat buruk tercemar banyak produk guna bahan terlarang.

Saya bercakap ini atas data yang dikumpul dari rakan-rakan terdekat, dan pemerhatian pada kelas-kelas belajar marketing online yang semakin laris disertai oleh peniaga produk OEM yang buntu menjual produk mereka.

Membandingkan industri produk OEM dan crypto adalah seperti semut dan kapal angkasa, tak tepat pada sudut tertentu industri ini seperti bubble, tapi ini saya rasa cara paling baik untuk menarik ramai orang faham.

Ok ini berbeza dengan cryptocurrency. Ia masih terlalu awal dan belum tiba masanya. Ini disebabkan, asas cryptocurrency itu sendiri mempunyai sebuah teknologi blockchain yang kuat dibelakangnya. Teknologi masa depan.

Dari sudut duit, Dot Com bubble wipe out market cap trillion sebelum popped, dan dunia crypto yang mempunyai asas yang lebih kuat sekarang hanya pada kadar 500 billion market cap seluruh dunia.

Paling tinggi 800 billion direkodkan laman web coinmarketcap.

Sedangkan sekarang, akses kepada duit peribadi ramai orang makin senang dengan hampir 90% negara membangun dah ada online banking.

Nak invest dalam crypto bukan kena daftar akaun CDS segala bagai, bukan macam nak masuk stock market, atau kena ada bursa tertentu sahaja dan sebagainya. Maksudnya zaman moden ni, orang lebih senang nak invest berbanding pada zaman dot com bubble. Tapi hanya 500billion sahaja dah nak meletup “bubble”?

Saya masih melihat, blockchain dan crypto ini masih belum dalam fasa matang, banyak lagi sedang dimajukan atas blockchain technology. Ada peluang yang kita boleh ambil dari sini.

Ramai lagi tengah bezakan mana yang baik dan buruk dalam ICO, mana shitcoin, mana yang ada team teknologi yang bagus dalam blockchain, mana coin yang solved masalah ramai orang dan sebagainya.

Tapi boleh lihat, ia menarik lebih ramai pakar-pakar tech yang bagus untuk solved masalah manusia menggunakan teknologi ini.

Sama macam internet. Ada foundation nya tersendiri.

Ramai lagi yang masih terpinga-pinga, apa itu blockchain, apa itu crypto. Masih ramai yang tak dapat bezakan, adakah ini tools investment? skim? cara buat duit terbaru ataupun apa?

Apa-apa pun sama ada meletup atau tidak, industri crypto dan teknologi blockchain ini pasti akan kekal. Saya akan memastikan Moshed.com akan memaparkan lebih banyak kajian dan artikel berkenaan ini yang anda boleh baca setiap hari.

Sama ada bitcoin boleh ganti fiat money ataupun tidak, blockchain tech still akan stay untuk memberi manfaat pada masa akan datang.

Ingat dalam cryptocurrency bukan hanya ada bitcoin. Ada beratus jenis lagi yang sedang berkembang. Only the good one will stay.

And good things take time.

Ingin belajar cara Jana Income dari Cryptocurrency dan Bitcoin? – KLIK SINI

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat