Kenyataan Janet Yellen Sebabkan Para Pemain Pasaran Berbelah-Bagi!

512

Setiausaha Perbendaharaan Amerika Syarikat (A.S) Janet Yellen, dalam ucapan terkini memberitahu para senator bahawa Amerika Syarikat harus kembali kepada tenaga kerja penuh pada tahun hadapan walaupun berdepan dengan penularan varian Delta Covid-19. Dalam masa yang sama Yellen mendesak kongres agar segera mengangkat had hutang persekutuan.

Dalam pernyataan yang disiapkan untuk sidang Jawatankuasa Senat Perbankan, Yellen mengatakan pemulihan dari kemelesetan pandemik COVID-19 masih lagi rapuh namun kekal bertumbuh.

Menurut Janet Yallen, walaupun ekonomi A.S terus berkembang dan telah berjaya mencipta sebahagian besar pekerjaan yang hilang pada tahun 2020, namun harus dimaklumi bahawa penularan varian Delta terus menghambat pemulihan ekonomi dan menjadi halangan untuk mencapai tenaga kerja penuh.

Walaubagaimanapun Yellen memberi penekanan bahawa beliau tetap optimis terhadap perkembangan ekonomi dalam jangka masa sederhana dan A.S akan catat tenaga kerja penuh pada tahun hadapan.

Yellen, yang memberi kesaksian mengenai usaha bantuan bantuan COVID-19, mengatakan bahawa program Bantuan Sewa ditingkatkan bagi mencegah berlakunya pengusiran dimana $1.4 juta pembayaran dilakukan kepada penyewa dan tuan tanah.

Yellen juga mengulangi bahawa kegagalan untuk meningkatkan had hutang perseketuan akan merosakkan kepercayaan penuh dan kredit Amerika Syarikat. Bukan itu sahaja negara A.S berkemungkinan akan menghadapi krisis kewangan dan kemelesetan ekonomi.

Beliau mengatakan bahawa beliau berharap had hutang dapat dinaikkan dengan segara oleh dua kelompok parti.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat