Keputusan FOMC: Fed Sah Naikkan Kadar Faedah 75 Mata Asas Lagi!

315

Menepati jangkaan secara meluas, Federal Reserve (Fed) memutuskan kenaikan 75 mata asas untuk kali ketiga berturut-turut pada mesyuarat polisi FOMC awal pagi tadi.

Ini sekali gus membawa penanda aras kadar pinjaman bank pusat itu kepada julat sasaran baharu 3%-3.25%, iaitu tertinggi sejak krisis kewangan global pada tahun 2008.

Keputusan tersebut menandakan langkah dasar Fed yang paling sukar sejak 1980-an untuk memerangi inflasi, di mana juga akan menyebabkan ‘kesakitan’ ekonomi ke atas berjuta-juta perniagaan dan isi rumah di Amerika Syarikat.

Pengerusi Jerome Powell dalam ucapannya memberitahu bahawa mesej utamanya masih tidak berubah sejak Jackson Hole, iaitu para pembuat dasar tekad untuk menurunkan inflasi kepada 2% dan mereka akan meneruskannya sehingga kerja selesai.

Seiring dengan kenaikan ini, pegawai Fed memberi isyarat untuk meneruskan kenaikan sehingga mencapai ‘kadar terminal, atau titik akhir, sebanyak 4.6% pada 2023.

Hal ini secara tidak langsung memberi bayangan untuk kenaikan suku mata tahun depan tetapi tiada penurunan.

Dot plot’, yang menjadi kegunaan Fed untuk memberi isyarat prospek bagi kadar faedah, memperlihatkan jangkaan tiada pemotongan kadar sehingga 2024.

Sementara itu, dalam kemas kini suku tahunan unjuran Fed untuk kadar dan data ekonomi, para pembuat dasar melihat jangkaan untuk kadar pengangguran meningkat kepada 4.4% menjelang tahun depan daripada 3.7% semasa.

Sejajar dengan itu, bank pusat juga melihat pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) perlahan kepada 0.2% untuk 2022 turun dari 1.7% yang dianggarkan sebelumnya, dengan jangkaan kadar jangka panjang hanya 1.8%.

Ekoran itu, Powell mengakui bahawa kemelesetan mungkin berlaku, terutamanya jika Fed perlu terus mengetatkan secara agresif.

Dalam pada itu, inflasi utama dijangka turun kepada 5.4% tahun ini dan jatuh semula kepada sasaran 2% Fed menjelang 2025.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat