Kerjasama Singapura Bersama Jepun, Switzerland & UK Ada Kaitan Dengan Kripto!

201

“Fulamak Singapura memang makin ke hadapan, bekerjasama pun dengan negara-negara hebat.”

Pihak Berkuasa Kewangan Singapura (MAS) telah memeterai perjanjian bersama Agensi Perkhidmatan Kewangan Jepun (FSA), Pihak Berkuasa Penyeliaan Pasaran Kewangan Switzerland (FINMA) dan Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan (FCA) United Kingdom.

Kerjasama itu bertujuan untuk mempromosikan perintis aset digital bersama, di mana pihak berkuasa akan melaksanakan perintis berhubung dengan pendapatan tetap, pertukaran asing dan produk pengurusan aset.

Suka dimaklumkan bahawa inisiatif tersebut dibina berdasarkan projek tokenisasi aset Singapura yang masih sedang berjalan dikenali sebagai Project Guardian.

Di bawah Project Guardian yang dilancarkan pada tahun 2022, MAS telah berganding bahu bersama 15 institusi kewangan bagi melengkapkan perintis berkenaan tokenisasi aset yang berpotensi besar untuk meningkatkan lagi kecekapan transaksi.

Perintis yang semakin berkembang dapat mengeratkan lagi kerjasama rentas sempadan di kalangan pembuat dasar dan pengawal selia, ulas MAS sambil menambah bahawa pengawal selia telah menubuhkan kumpulan pembuat dasar Project Guardian terdiri daripada FSA, FCA dan FINMA.

Objektif kumpulan itu ditubuhkan adalah untuk memulakan perbincangan dasar dan perakaunan termasuk mengenal pasti risiko serta jurang undang-undang berkenaan aset digital ataupun penyelesaian token.

Selain meneroka pembangunan piawaian biasa untuk reka bentuk rangkaian aset digital, ia juga akan melaksanakan pendidikan tentang pasaran mata wang kripto.

Melalui perkongsian itu, timbalan pengarah urusan pasaran dan pembangunan MAS Leong Sing Chiong berharap dapat mempromosikan pembangunan piawaian biasa dan rangka kerja kawal selia yang boleh sokong kesalingoperasian rentas sempadan dengan lebih baik.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat