Kesan Buruk Perang Perdagangan Sudah Mulai Dirasai ‘Real Economy’

971

Aktiviti sektor pembuatan di Eropah dan Asia merosot pada bulan Jun walaupun sebahagian besar tariff perdagangan belum lagi bermula. Data ekonomi terkini menunjukkan dasar perlindungan (protectionisme) oleh Amerika Syarikat berpotensi untuk melemahkan pertumbuhan ekonomi global di masa hadapan.

 

Tariff (cukai import) terhadap keluli dan barangan panel solar adalah antara produk yang pertama dikenakan halangan perdagangan oleh White House. Terbaru, Presiden Trump mengancam untuk mengenakan tariff terhadap kereta Eropah. Kesatuan Eropah tidak hanya berdiam dan dijangka akan membalas balik tindakan tersebut dengan mengenakan tariff terhadap produk dari Amerika Syarikat.

 

Ketegangan perdagangan ini telah bermula sejak awal tahun ini dan dilihat telah memberi kesan kepada ekonomi yang dapat dilihat melalui data-data perdagangan global.

 

Data eksport dan tempahan baru di Zon-Eropah merekodkan bacaan yang mengecewakan seperti yang dilaporkan oleh IHS Markit. Indeks PMI sektor pembuatan Zon-Eropah telah merekodkan bacaan terendah dalam tempoh 18 bulan ke paras 54.9.

 

Pertumbuhan perkilangan di Jerman meleset ke paras terendah 18 bulan dengan aktiviti pembuatan di Perancis pada bulan Jun semakin perlahan sehingga ke paras terendah satu setengah tahun. Kelemahan sektor perkilangan ini memberi kesan secara keseluruhan dan bukan hanya Eropah. Asia juga turut terkesan.

 

Tinjauan yang dibuat oleh Markit menunjukkan eksport oleh negara pembuatan terbesar dunia China dan Jepun juga merosot pada Jun. Negara lain di Asia juga berhadapan dengan kos pengeluaran yang semakin meningkat terutamanya apabila harga komoditi utama terus meningkat.

 

China Enjin Pertumbuhan Ekonomi Dunia Tertekan?

Dalam data yang dikeluarkan pada Isnin (2 Julai 2018), data yang mengukur tahap aktiviti sektor pembuatan China iaitu ‘Caixin Manufacturing PMI’ merekodkan bacaan yang semakin perlahan pada Jun berbanding bulan Mei. Bacaan jatuh dari 51.1 sebelum ini kepada 51.0 pada Jun. Bacaan rasmi yang dikeluarkan pada Sabtu juga menimbulkan kebimbangan terhadap keadaan sektor pembuatan di China.

 

Apa yang lebih membimbangkan adalah kesan sebenar apabila tariff ini benar-benar dikuatkuasakan.

 

Amerika Syarikat telah mengancam akan mengenakan tariff sehingga $450 billion terhadap import China dengan tariff awal $34 billion berkuatkuasa pada 6 Julai 2018.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat