Kesediaan OPEC Untuk Melanjutkan Pembekuan Bekalan Menyokong Harga Minyak Mentah!

30

Harga minyak melonjak pada Jumaat apabila dirangsang oleh laporan OPEC yang dikatakan akan melanjutkan potongan output yang bertujuan untuk mengekang lebihan bekalan api global.

Brent mentah diniagakan pada $55.76 setong, meningkat sebanyak 11 sen dari harga penutup sebelum ini.

Sementara itu, WTI mentah naik 10 sen kepada $53.46 setong.

Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan pengeluar lain termasuk Russia merancang untuk mengurangkan pengeluaran sebanyak hampir 1.8 juta tong sehari pada separuh pertama tahun 2017 dengan jangkaan pematuhan sekitar 90 peratus.

Pemotongan bekalan ini bertujuan untuk membendung lebihan bekalan yang telah mengganggu pasaran minyak mentah sejak tahun 2014 lagi.

OPEC memberitahu Reuters, mereka sedia untuk melanjutkan tempoh pembekuan bekalan ini dalam usaha untuk membantu mengimbangi semula pasaran.

Buat masa sekarang, inventori minyak mentah kekal berada dalam tekanan berikutan bekalan yang tinggi terutamanya di Amerika Syarikat.

Menurut Stephen Innes, di Oanda Singapura, lebihan inventori bagi kedua-dua minyak dan petrol telah menghalang momentum harga untuk terus bergerak ke atas.

Namun begitu, memetik satu nota AB Bernstein dalam satu nota kepada pelanggan pada Jumaat, permintaan minyak global berkemungkinan besar akan meningkat melebihi 100 juta tong sehari pada suku keempat tahun 2018.

Dialog Ekonomi AS-Jepun Akan Dimulakan Pada April!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat