Kos Pemindahan Yang Tinggi Menekan Rakyat! Bahamas Kini Ingin Beralih Kepada Kripto?

125

Kawasan Amerika Latin sedang berhadapan kos yang tinggi dan cabaran dalam penyelesaian tradisional. Orang-orang yang menghantar wang kepada orang terdekat mereka harus menghadapi kadar pemindahan yang tinggi dan sebahagian besar penduduk tidak mempunyai akaun bank. Dan sebagai langkah menyelesaikan masalah ini, Platform Pembayaran Bahamas, Island Pay, telah menjadi syarikat terbaru yang menawarkan kripto sebagai pilihan pemindahan wang.

Di Amerika Latin dan Karibia, Island Pay akan melancarkan dompet digital yang menggunakan stablecoin USDC Circle sebagai medium pertukaran utamanya. Dompet tersebut, dikenali sebagai CiNKO, akan ditawarkan di lebih daripada 30 negara dan membolehkan pengguna membiayai kad prabayar, berurusan dengan penjual, dan menghantar pembayaran kepada pengguna lain walaupun mereka tidak mempunyai akaun bank.

“Tujuan kami adalah untuk sentiasa mencari cara untuk meningkatkan inklusif kewangan di kawasan ini dan meningkatkan pengalaman kewangan bagi kedua-dua penduduk yang tidak mempunyai akaun bank dan yang mempunyai akaun bank,” kata CEO Island Pay, Richard Douglas.

Bloomberg melaporkan bahawa menurut e-mel dari Ketua Pegawai Perniagaan Circle, Kash Razzaghi, dompet CiNKO merupakan sebahagian daripada inisiatif yang lebih besar untuk memperkenalkan stablecoin dan protokol kewangan terdesentralisasi di Amerika Latin. Menurut laporan terkini oleh Circle, teknologi tersebut dapat mengurangkan kos menghantar wang ke luar negara sebanyak 80%. Sementara menerima USDC dalam dompet CiNKO adalah percuma, bergantung kepada blockchain yang dijalankan oleh transaksi itu, mungkin ada “kos gas”.

Platform pembayaran dan perniagaan fintech yang berpangkalan di Bahamas ini bukanlah satu-satunya. Terdapat sudah berpuluh-puluh dompet kripto dan platform pembayaran antarabangsa.

Bank Dunia melaporkan bahawa kos purata penghantaran $200, sebagai contoh, adalah 6.2% dan penggunaan perantara kewangan konvensional sering mengambil berhari-hari. Walaupun demikian, pemindahan wang ke Amerika Latin dan Karibia meningkat sebanyak 27% pada tahun 2021 dan 11% pada tahun 2022, mencapai $145 bilion pada tahun 2017. Pemindahan wang dijangka mencapai tahap tertinggi sekalipun pertumbuhan KDNK kawasan itu melambat kepada 3.3% tahun ini.

Menurut Monica Talan, pengasas CryptoConexion, sebuah portal pendidikan tentang Web3 dan kewangan terdesentralisasi, salah satu halangan utama untuk pemindahan kripto adalah kemudahan penggunaan. Tidak banyak tempat untuk menggunakan Bitcoin atau ether di sebagian besar negara Amerika Latin.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat