Laporan Pekerjaan Kanada & NFP AS Bakal Gegarkan Carta USD/CAD

432

Carta harga pasangan mata wang USD/CAD telah memaparkan pergerakan mendatar sepanjang minggu ini menyambung corak suram tersebut dari minggu lalu lagi.

Pergerakan mata wang dolar Kanada dipengaruhi oleh sentimen pasaran minyak mentah menyaksikan penyusutan mata wang tersebut yang terkesan dengan kejatuhan harga minyak ke paras terendah 6 bulan.

Kejatuhan harga minyak tersebut adalah didorong oleh kebimbangan pelabur terhadap peningkatan kelembapan ekonomi di tengah-tengah permintaan yang berkurang dari ekonomi gergasi dunia Amerika Syarikat yang kini dilaporkan pula berdepan penularan virus Monkeypox.

Penurunan tersebut adalah paras yang terendah pernah dicatatkan sejak Februari yang dilihat telah menghapuskan semua keuntungan yang dicatatkan ketika situasi pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Inventori minyak mentah AS melonjak dengan ketara pada minggu lalu sebanyak 4.5 juta tong berbanding daripada jangkaan yang menyusut kepada 1.4 juta tong.

Tumpuan kini terarah kepada penerbitan laporan data pekerjaan NFP Amerika Syarikat (AS) pada sesi New York sebentar lagi yang bakal memberikan impak besar kepada pergerakan US dolar pada dagangan di sesi terakhir ini.

Selain itu juga, laporan data pekerjaan Kanada yang akan diterbitkan bersama juga turut akan diberi perhatian pasaran termasuk bank pusat dan bakal mempengaruhi mata wang dolar Kanada.

Melihat pergerakan harga pada carta pasangan mata wang USD/CAD, harga menunjukkan kenaikan dari paras sokongan 1.28200 pada sesi New York dan meneruskan kenaikan sehingga bersambung ke Eropah petang ini.

Harga telah meningkat melepasi halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta USD/CAD untuk memberi isyarat bagi pergerakan bullish, namun masih dilihat bergerak dalam zon mendatar dengan rintangan pada 1.29000 masih menghalang kenaikan harga.

Sekiranya harga berjaya melantun lebih tinggi dan melepasi paras 1.29000 tersebut, harga dijangkakan bakal meneruskan pengukuhan untuk menyambung pergerakan trend bullish dengan jangkaan untuk sasaran selanjutnya mencapai ke paras 1.30000 untuk capai ketinggian terbaru 2 minggu.

Manakala jika harga gagal untuk meneruskan pengukuhan atau berkemungkinan menjunam selepas laporan data pekerjaan diterbitkan, paras support 1.28200 bakal diuji semula dan penurunan yang dilanjutkan akan mensasarkan pula pada zon 1.27700 selepas isyarat perubahan trend bearish dinilai pelabur.

Penurunan yang lebih rendah di ramalkan bakal menyusut sehingga ke zon support 1.26000 untuk harga keluar dari zon mendatar beberapa minggu ini dan catatkan paras terendah terbaru 8 minggu.

Lihat gambar carta harga pasangan USD/CAD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat