Lebih Banyak Negara Buka Semula Sempadan, ‘Move On’ Dari Covid-19

264

Peningkatan kes jangkitan Covid-19 disebabkan Omicron yang sangat mudah merebak tampaknya tidak menghalang negara-negara ini untuk mengumumkan rancangan pembukaan semula atau mengurangkan kawalan sempadan mereka.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kes Covid-19 di seluruh dunia telah mencapai puncak terbaharu pada akhir Januari, dengan lebih 4 juta kes didaftarkan dalam satu hari.

Walaupun begitu, banyak negara memberi isyarat bahawa mereka tidak mampu dari segi ekonomi untuk melakukan penutupan sekali lagi (lockdown).

Antara negara yang telah mengumumkan pembukaan semula sempadan adalah Australia dengan membenarkan kemasukan pengembara yang telah divaksin bermula 21 Februari.

Sementara itu, New Zealand pula menggariskan pelan pembukaan semula dengan lima peringkat, di mana pelancong antarabangsa tidak dibenarkan masuk sehingga seawalnya bulan Julai.

Namun dengan beberapa pengecualian, pelancong dibenar masuk lebih awal daripada tarikh yang ditetapkan.

Di samping itu, Filipina turut mengumumkan pembukaan semula sempadannya bagi membantu pemulihan semula ekonomi dan ia juga ingin bergerak seiring dengan negara Asia Tenggara yang lain.

Selain ketiga-tiga negara tersebut, Bali dan Malaysia juga mengisytiharkan pembukaan semula sempadan walaupun kes jangkitan terbaharu terus menunjukkan peningkatan saban hari.

Negara-negara lain yang sudah lama membuka sempadan mereka juga telah melonggarkan lagi peraturan, terutamanya Eropah yang menggugurkan keperluan ujian masuk untuk pengembara yang diberi vaksin.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat