‘Lelaki Paling Berkuasa di Dunia’ Rockefeller, Meninggal Dunia Pada Umur 101 Tahun

184

Billionaire David Rockefeller dilaporkan telah meninggal dunia semasa tidur di rumahnya yang terletak di Poncantico, New York pada umur 101 tahun

David Rockefeller merupakan generasi terakhir sebuah keluarga yang terkenal di Amerika Syarikat dan merupakan cucu kepada pengasas syarikat Standard Oil, John D Rockefeller.

Antara kata-katanya yang popular ialah, ” Sistem Kapitalisma di Amerika telah banyak membawa faedah kepada ramai orang berbanding sistem di negara-negara lain dalam sejarah dunia,” katanya. “Masalahnya adalah melihat sistem ini dijalankan dengan cekap dan sejujur yang mungkin.”

Rockefeller menghabiskan pelajarannya di Harvard pada 1936 dan menerima ijazah doktor falsafah dalam bidang ekonomi. Beliau berkhidmat dalam perang dunia kedua sebelum mengembangkan kerjayanya dalam industri perbankan di Chase Bank yang kini dikenali sebagai JPMorgan Chase.

Dari segi pengaruhnya kepada dunia, ada juga laporan yang mengatakan Rockefeller adalah satu-satunya penasihat kepada satu badan dunia yang misteri di mana ahlinya terdiri daripada golongan-golongan elit global yang dipanggil sebagai Bilderberg Group.

Namun ada juga penentang beliau seperti Benjamin Fulford yang mengkritik Rockefeller tentang usaha kepada penubuhan sebuah kerajaan dunia.

Rokefeller mengatakan pada 2007, “Saya tak rasa kita benar-benar memerlukan satu kerajaan dunia,” kata beliau. “Kita memerlukan kerajaan di dunia yang bekerjasama, tetapi saya tidak rasa kita perlukan satu kerajaan dunia— atau, walaupun pun ia diperlukan — bagi mempunyai satu kerajaan dunia yang dipilih oleh penduduk di seluruh dunia.”

Sesetengah orang juga menggelarkan beliau sebagai “pentadbir dunia” (ruler of the world) di bawah undang-undang beliau.

Rockefeller juga dilaporkan menjadi penasihat secara rahsia, kepada setiap Presiden Amerika Syarikat sejak Eisenhower.

Namun belum ada fakta sebenar tentang kewujudan satu badan dunia misteri yang dijalankan secara rahsia ini. Beliau, Rockefeller juga sering menepis dakwaan yang mengaitkan beliau kepada ‘New World Order’ dan tidak pernah lagi mengakui perkara ini.

“Ada orang yang percaya kami adalah sebahagian dari satu usaha rahsia, dan menjadikan saya sebagai sasarannya yang mana mereka mengatakan kami membina satu struktur ekonomi dan politik global yang tunggal— one world, kata Rockefeller.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat