Lima News Besar Tumpuan Pasaran Forex Pada Minggu Ini (4 – 8 Jun)

689

Tidak banyak data ekonomi penting yang akan dikeluarkan pada minggu ini di mana pasaran dijangka akan lebih banyak tertumpu kepada perkembangan isu perdagangan global. Presiden Trump akan bertemu dengan ketua-ketua dunia di perhimpunan negara-negara G7 yang berlangsung di Kanada.

Lebih banyak perkembangan baru isu perdagangan dengan China dan juga perjanjian NAFTA. Sebelum ini terdapat ura-ura bahawa Trump mahu merundingkan isu perdagangan secara berasingan dengan Kanada dan Mexico, sekaligus menunjukkan perjanjian NAFTA mungkin akan ditamatkan.

Masih berkisar tentang perdagangan, minggu ini pasaran juga akan memberi tumpuan kepada data perdagangan Amerika Syarikat dan China.

Berikut adalah lima berita dan peristiwa ekonomi penting yang perlu diberi perhatian pada minggu ini:-

#1 Penetapan Polisi Monetari RBA, Australia (Selasa)

Polisi monetari terbaru negara Australia akan diumumkan melalui RBA (Reserve Bank of Australia) pada Selasa pukul 12.30 tengah hari. RBA tidak pernah mengubah kadar faedah sejak pertengahan tahun 2016 dan dijangka masih lagi mengekalkan kadar faedah di paras 1.50%. Baru-baru ini RBA telah menaikkan unjuran pertumbuhan ekonomi tetapi masih belum terburu-buru untuk menaikkan kadar faedah.

#2 Indeks Perkhidmatan UK (Selasa)

Data ini akan dikeluarkan pada Selasa pukul 4.30 petang. Sebagai sebuah ekonomi yang banyak dipacu oleh sektor perkhidmatan, ini adalah data yang perlu diberi perhatian. Bacaan indeks yang dikeluarkan pada April meleset kepada 52.8 dengan pasaran menjangka bacaan kali ini meningkat kepada 52.9.

#3 Indeks Sektor Bukan-Pembuatan Amerika Syarikat (Selasa)

Sektor bukan pembuatan dalam kata lainnya juga dikenali sebagai sektor perkhidmatan adalah sektor ekonomi terpenting di Amerika Syarikat. Indeks sektor ini akan dikeluarkan pada Selasa pukul 10 malam. Data yang menggambarkan prestasi ekonomi di masa hadapan ini dijangka merekodkan kenaikan dari 56.8 sebelum ini kepada 57.9.

#4 Data Perdagangan China (Jumaat)

China akan mengeluarkan data imbangan perdagangan pada Jumaat di mana jangkaan adalah peningkatan lebihan dagangan (surplus) kepada $32.5 billion bulan lalu kepada $28.8 billion. Data perdagangan bulan lalu menunjukkan peningkatan mendadak eksport China walaupun ketegangan perdagangan tercetus dengan Amerika Syarikat. Pasaran akan cuba meneliti data kali ini sama ada terdapat kesan ketegangan dengan Amerika terhadap jumlah perdagangan di China.

#5 Data Pekerjaan Kanada (Jumaat)

Data ini akan dikeluarkan pada hari Jumaat pukul 8.30 malam. Matawang CAD adalah antara matawang yang paling banyak bertindak balas dengan data pekerjaan. April lalu, Kanada kehilangan 1,100 pekerjaan dengan data kali ini dijangka merekodkan lonjakan semula.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat