LIMA News & Event Besar Tumpuan Pasaran Minggu Ini (04 – 08 Dis)

68

Minggu yang sibuk sebelum ini dalam tempoh (27 Nov – 01 Dis) yang didominasi oleh reformasi cukai U.S. dan juga perkembangan politik yang tidak menentu. Minggu ini pasaran akan fokus kepada data-data ekonomi dengan tumpuan utama pada Jumaat kepada data pekerjaan Amerika Syarikat yang lebih dikenali sebagai NFP (non-farm payroll).

Tanpa membuang masa lagi, mari kita lihat lima berita dan event tumpuan pasaran minggu ini.

1. Laporan Data Pekerjaan U.S. (Jumaat, 9.30 malam)

Jabatan Buruh Amerika Syarikat akan mengeluarkan data pekerjaan November pada pukul 9.30 malam pada Jumaat dan seperti biasa tumpuan pasaran adalah kepada data gaji dan jumlah pengambilan pekerja.

Jangkaan pasaran bagi data pengambilan pekerja meningkat kepada 200,000 dari 261,000 yang direkodkan pada Oktober. Kadar pengangguran dijangka kekal 4.1%.

Lebih perhatian adalah kepada data gaji (average hourly earnings) yang dijangka meningkat 0.3% selepas ia tidak berubah pada Oktober. Dari segi tahunan, gaji dijangka naik 2.7% daripada 2.4% sebelum ini. Kenaikan dalam data gaji adalah satu isyarat positif terhadap inflasi dan dijangka akan melonjakkan US dolar dan begitu juga sebaliknya jika bacaan kurang memberangsangkan.

2. Data Perdagangan China (Jumaat)

China dijangka akan mengeluarkan data ‘imbangan perdagangan’ (trade balance) ini pada Jumaat pukul 11 pagi waktu Malaysia. Laporan dijangka mencatat lebihan dagangan (trade surplus) sehingga $39.5 billion bulan lalu berbanding yang dicatat pada Oktober sebanyak $38.2 billion.

Eksport dijangka meningkat 7.2% dari tahun ke tahun (YoY) berbanding 6.9% yang dicatat sebelum itu. Import pula dijangka naik 12% berbanding 17.2 % pada Oktober.

Ekonomi yang perlahan di China adalah risiko kepada pertumbuhan ekonomi global, oleh itu perubahan besar dalam data ini akan mencetuskan kebimbangan di kalangan pelabur.

3. Data PMI Sektor Perkhidmatan UK (Selasa, 5.30 petang)

Laporan tinjauan sektor perkhidmatan UK ini dijangka jatuh kepada 55.2 dari bacaan sebelum ini 55.6. Untuk pengetahuan anda, sektor perkhidmatan UK adalah penyumbang terbanyak kepada ekonomi.

Perkembangan politik juga akan menjadi perhatian minggu ini, khususnya dengan rundingan Brexit yang memasuki fasa penting. Perdana Menteri Theresa May akan bertemu dengan Presiden Suruhanjaya Eropah Jean Claude Juncker dan juga ketua perunding EU Michel Barnier di Brussels pada Isnin.

Pasaran akan menumpukan kepada hasil pertemuan antara May dan wakil Eropah sama ada mengurangkan potensi ‘hard brexit‘ atau sebaliknya.

4. Penetapan Polisi Monetari BOC (Rabu, 11 malam)

Laporan ini akan dikeluarkan pada Rabu dengan majoriti pasaran menjangka bank pusat akan mengekalkan kadar faedah di paras 1.0%.

Pakar dalam pasaran percaya Bank of Canada (BoC) akan mengekalkan kadar faedah sehingga April 2018 disebabkan ketidaktentuan terhadap jumlah hutang yang tinggi oleh isirumah dan juga perjanjian NAFTA.

5. Penetapan Polisi Monetari RBA (Selasa, 11.30 pagi)

Majoriti pasaran menjangka bank pusat akan mengekalkan kadar faedah di paras terendah 1.5% pada mesyuarat ke 15 berturut-turut. Selain itu, ada beberapa data ekonomi penting yang turut dikeluarkan iaitu data pertumbuhan ekonomi, jualan runcit dan juga imbangan perdagangan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat