Lima Perkara Anda Perlu Tahu Dalam Pasaran Global Hari Ini

56

Ini perkara-perkara yang anda perlu tahu dalam sesi awal pasaran Eropah sehingga pembukaan pasaran New York malam ini. Antara yang menjadi perhatian pemain pasaran hari ini ialah:

1. Reformasi cukai masih menekan US Dolar

Pihak Senat republikan mengeluarkan perancangan cukai mereka pada Khamis yang mana terdapat pengurangan cukai korporat kepada 20% dari 35%. Senat juga membuat perubahan signifikan dalam cukai individu. Walaubagaimanapun, sentimen US dolar kekal lemah apabila Senat Republikan mempertimbangkan untuk penangguhan perubahan cukai ini sehingga 2019.

Indeks US dolar yang mengukur kekuatan matawang greenback berbanding enam matawang lain susut 0.05% setakat pukul 8.11 malam, selepas mencecah paras terendah sejak 3 November.

2. Harga minyak mentah bergerak di sekitar paras tertinggi dua-tahun lalu

Menurut penganalisis yang mendorong peningkatan harga ke paras tertinggi 2 tahun lalu ialah disebabkan usaha OPEC bersama Rusia dan 9 pengeluar utama lain yang telah berjanji menghadkan pengeluaran kepada 1.8 juta tong sehari (bdp) sejak Januari lalu dan bakal tamat pada Mac 2018. Mereka dijangka akan melanjutkan lagi tempoh perjanjian sehingga akhir tahun depan.

Dalam masa yang sama, harga yang tinggi juga didorong oleh permintaan yang kukuh dalam pasaran minyak dan ketegangan politik yang semakin memuncak.

Goldman Sachs Bank U.S memberi amaran harga pasaran minyak mungkin menghadapi turun naik harga yang ketara berikutan ketegangan politik di timur tengah yang semakin memuncak terutamanya di Arab Saudi dan Iran. Ditambah pula dengan peningkatan pengeluara minyak U.S.

3. Trump akan melawat Vietnam selepas kejayaan lawatan di China

Presiden Trump akan menyertai perhimpunan ekonomi di Vietnam selepas kejayaan di China memeterai perjanjian perdagangan sehingga $250 billion. Dalam mesyuarat bersama Xi Jinping pada Khamis, Trump menyalahkan kerajaan US sebelum ini yang menyebabkan US tidak banyak mendapat faedah daripada perdagangan dua-hala.

4. Selepas membuat Rally, emas kini susut dari paras tertinggi

Harga emas sedikit susut pada Jumaat akibat daripada pengambilan untung oleh para pedagang selepas ‘rally’ yang dibuat oleh komoditi berharga ini ke paras tertinggi tiga minggu lalu.

Kenaikan ini disebabkan oleh risiko perubahan percukaian US yang menyebabkan matawang US dolar melemah sejak daripada Selasa.

Harga emas dalam niaga-hadapan (futures) di COMEX susut 0.17% kepada $1285.725 setakat pukul 8.20 malam, jatuh dari paras tertinggi tiga minggu lalu di $1,288.77.

5. Hasil Keluaran Industri UK Catat Pertumbuhan Tertinggi Pada September

Berdasarkan laporan data pada hari Jumaat, hasil pengeluaran industri UK mencatat pertumbuhan tertinggi pada bulan September pada tahun ini dan defisit perdagangan yang semakin baik.

Berdasarkan laporan Jabatan Perangkaan UK (ONS), data tersebut tidak mempengaruhi pertumbuhan ekkonomi UK yang bertumbuh sebanyak 0.4% pada suku tahun ketiga.

Hasil pengeluaran industri dan pembuatan meningkat sebanyak 0.7% pada bulan September. Pertumbuhan ini merupakan pertumbuhan terpantas sejak Disember tahun lepas dan mengatasi jangkaan penganalisis yang mensasarkan peningkatan 0.3% bagi kedua-dua sektor.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat