Lonjakan Harga Minyak Mentah Global Beri Kelebihan Buat Malaysia, Perlu Berjaga-Jaga…

550

Kenaikan harga minyak mentah baru-baru ini berikutan ketegangan di Timur Tengah yang semakin memuncak merupakan satu nikmat bagi syarikat minyak dan gas Malaysia.

Namun, harga minyak yang tinggi juga mampu mencetuskan kebangkitan semula inflasi dan kadar faedah yang lebih tinggi yang boleh menjejaskan ekonomi global dan Malaysia.

Menurut pakar ekonomi Monash Universiti Malaysia, Niaz Asadullah berkata setiap krisis geopolitik adalah berita baik untuk syarikat minyak dan gas (O&G) kerana harga eksport cenderung untuk menaik.

Katanya lagi, syarikat seperti Petroleum Nasional Bhd (Petronas) akan mendapat manfaat dari segi keuntungan durian runtuh daripada kenaikan harga minyak. Dividen yang lebih tinggi buat kerajaan tetapi ia boleh dibatalkan oleh bil subsidi yang tinggi untuk petrol dan diesel.

Selain itu, serangan besar Israel ke atas Iran bakal menyaksikan peningkatan kos pengangkutan pada tahap yang memberi kesan buruk kepada volum eksport dan import tempatan.

MIDF Research meramalkan harga minyak kekal tinggi di paras sekitar $80 hingga $90 per tong akibat sokongan pengeluaran yang lebih tinggi dan permintaan yang lebih tinggi dalam pengurusan garis masa projek huluan.

Katanya lagi, pembalikan arah aliran ini boleh bergantung pada peristiwa yang tidak pernah berlaku seperti kemunduran permintaan, pandemik global atau konflik serantau yang semakin meningkat dalam negara pengeluar minyak.

Organisasi Negara Pengeksport Petroleum (OPEC+) masih mempunyai kuasa untuk mengawal pengeluarannya bagi mengekalkan harga pada julat tertentu walaupun di saat inventori AS sedang diisi semula.

Pada hujung minggu kedua lalu, Iran telah melancarkan ratusan dron dan peluru berpandu dalam serangan balas susulan serangan Israel ke atas perkarangan kedutaannya di Syria pada 1 April.

Laporan berita mengatakan bahawa dron Israel yang disyaki melanggar sebuah tapak di Isfahan pada hari Jumaat lepas. Setakat ini, Tehran tidak membenderakan rancangan untuk membalas dendam terhadap musuh ketatnya itu.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat