Luka NZD Terus Dirobek Angkara Keputusan Polisi RBNZ

477

Keputusan mesyuarat polisi Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) menambah kekecewaan buat pelabur dolar kiwi selepas bank pusat itu mengekalkan kadar faedah tidak berubah pada 0.25%, bertentangan dengan jangkaan pasaran untuk meningkat pada 0.50%.

Dolar New Zealand susut ke paras terendah 9 bulan berbanding US dolar sebaik sahaja keputusan tersebut dikeluarkan, sebelum kembali stabil di sekitar harga 0.69380.

Para pembuat dasar mengatakan sikap dasar mereka masih cenderung untuk mengurangkan tahap rangsangan untuk memenuhi jangkan inflasi dan terus menyumbang kepada pertumbuhan pekerjaan yang maksimum.

Namun, disebabkan ketidakpastian yang meningkat dengan negara dalam keadaan ‘lockdown’, bank pusat bersetuju untuk mengekalkan kadar faedah tidak berubah pada pertemuan ini.

Terdahulu, ramai penganalisis menjangkakan RBNZ akan menjadi bank pusat pertama di kalangan negara maju untuk menaikkan kadar faedah sejak pandemik Covid-19 melanda, setelah diperlihatkan dengan bacaan data ekonomi yang memberangsangkan dan kejayaannya membendung wabak.

Bagaimanapun, semua harapan tersebut musnah selepas satu kes komuniti baru Covid-19 telah dilaporkan di Auckland, dan mendorong penutupan di seluruh negara. Apa yang lebih membimbangkan adalah kes tersebut dikesan sebagai varian delta yang cepat menular.

Menurut penyataan susulan mesyuarat tersebut, keputusan hari ini dibuat dalam konteks penguatkuasaan penutupan tahap 4 oleh kerajaan yang mengehadkan aktiviti di seluruh New Zealand.

Selain itu, keperluan untuk mengembalikan semula tindakan pencegahan Covid-19 di beberapa wilayah menunjukkan risiko serius terhadap kesihatan dan ekonomi yang ditimbulkan oleh virus.

Dalam pada itu, unjuran terbaru RBNZ menunjukkan kadar faedah akan mencapai 0.50% pada akhir tahun ini, 1.5% pada pertengahan tahun 2022, dan lebih 2% pada akhir tahun 2023.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat