Mahkamah AS Panggil 6 Pelabur XRP ‘Amicus Curiae’ Untuk Bantu Kes SEC-Ripple

1,197

Pelabur XRP dikurniakan status ‘amicus curiae’ dalam usaha membantu menentukan arah tuju kes saman Securities Exchange and Commission (SEC) – Ripple Labs yang masih berlangsung.

Amicus curiae’ atau sahabat mahkamah merujuk kepada individu atau gologan yang tidak terlibat dengan kes tetapi dibenarkan untuk menyerahkan sebarang pendapat, sumber, dan dokumen yang relevan kepada isu selagi mana ia akan diluluskan oleh mahkamah.

Pelantikan tersebut dilakukan oleh hakim mahkamah Amerika Syarikat (AS), Analisa Torres selepas permohonan enam pelabur kripto sebagai defendan ditolak.

SEC juga dilihat tidak bersetuju dengan keputusan mahkamah kerana berdasarkan undang-undang, ‘movants’ disekat untuk masuk campur sebagai defendan. Ripple menolak pendapat tersebut tetapi menekankan mereka layak untuk menjadi ‘amicus curiae’ supaya kes ini tidak lagi tertangguh.

Sebagai rekod, pada Mac seramai 6,000 pelabur XRP mahu tampil sebagai defendan secara sukarela.

Bagaimanapun, seramai 5 pelabur XRP termasuk peguam John Deaton yang dikenali sebagai ‘movants’ dalam kes ini telah memfailkan campur tangan pada April, mewakili pelabur-pelabur XRP yang lain.

Sedar tidak sedar, kes ini sudah berlarutan hampir setahun sejak SEC menyaman Ripple pada Disember 2020.

Keputusan Torres dianggap satu manfaat terutama ketika penelitian kes, walaupun pihak mahkamah mungkin akan menggunakan kuasa budi bicaranya untuk meminta atau menolak permohonan selanjutnya.

Sebelum ini, Torres ada mendakwa setiap pelabur yang menjual XRP telah melakukan kesalahan berdasarkan Seksyen 5. Namun kenyataan tersebut disangkal Deaton, “karut” menerusi twitnya pada 8 Mei:

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat