Mahu Melabur Dalam Mata Wang Kripto? Awasi 5 Taktik Penipuan Ini!

477

Jika anda sudah ada niat untuk membuat pelaburan di dalam pasaran kripto, awasi lima taktik penipuan matawang kripto ini!

1. Giveaway Laman Media Sosial
Berbeza dengan giveaway yang sering kita lihat di laman media sosial, seperti yang dianjurkan influencer misalnya, di dalam dunia kripto penjenayah biasanya akan mengumpan anda dengan pulangan yang besar.

Caranya, mereka akan meminta anda untuk memasukkan sejumlah wang kripto sama ada 1 Bitcoin (BTC) atau 10 BTC dengan jaminan pulangan 10 kali ganda dari jumlah yang anda masukkan tadi.

Jangan terpedaya kerana penganjur giveaway yang sah, tidak akan berbuat demikian!

2. Skim Piramid dan Ponzi
Fahami penipuan mereka dengan contoh di bawah:

Skim Piramid: Penganjur memberikan $100 bagi setiap ahli baru kepada Ali dan Abu dan mengambil 50% daripada keuntungan tersebut. Untuk mendapatkan semula pelaburan awal mereka, Ali dan Abu sekurang-kurangnya perlu merekrut dua ahli baru.

Dua ahli terbaru itu, Amir dan Syah kemudian mengulangi tindakan Ali dan Abu, di mana mereka akan mendapat separuh keuntungan Amir dan Syah, dan penganjur akan mendapat keuntungan daripada Ali dan Abu.

Semakin ramai yang direkrut semakin berkembang piramid itu. Hasilnya, penganjurlah yang ‘menang’ di dalam permainan ini.

Skim Ponzi: Penganjur menjanjikan pulangan sebanyak $500 kepada Ali dan Abu dengan modal pelaburan sebanyak $1000, dengan syarat mereka perlu merekrut dua pelabur baru di bawah mereka.

Ali dan Abu berjaya mendapatkan pelabur baru pada bulan kedua dan menerima $500 setiap seorang seperti yang dijanjikan. Penambahan pelabur terbaru, Amir, Syed, Syah dan Amin menjadikan jumlah terkumpul menjadi $6000.

Justeru, pada bulan kedua itu juga penganjur hanya perlu membayar $500 kepada Ali dan Abu. Jumlah bersih terkumpul bagi dana tersebut selepas bulan kedua adalah $6000-$1000=$5000. Ini bermakna, penganjur mendapat untung bersih sebanyak $5000 bermodalkan $0!

3. Aplikasi Palsu Telefon Bimbit
Tidak dinafikan bukan mudah untuk mengecam aplikasi palsu yang terdapat di Apple Store atau Google Play Store.

Untuk langkah berjaga-jaga, anda disarankan untuk memuat turun aplikasi dari laman web rasmi atau pautan dari sumber yang sah. Jika aplikasi tersebut tersedia di Apple Store atau Google Play Store, pastikan juga mereka menerima ikon credentials.

4. Pancingan Data
Taktik ini sangat luas, merangkumi pelbagai medium baik telefon, emel, laman web palsu atau aplikasi permesejan seperti Whatsapp dan Telegram.

Jika anda menerima notifikasi yang melibatkan perubahan terhadap akaun kewangan anda, menuntut anda untuk menekan pautan atau memasukkan sejumlah wang untuk menyelesaikan masalah tersebut, buatlah pertimbangan terlebih dahulu. Mungkin, anda boleh hubungi pegawai yang sah untuk membuat kepastian.

5. Kepentingan Tersendiri
Jangan mudah percaya dengan tawaran oleh mana-mana individu. Boleh jadi mereka memasang niat untuk menipu anda untuk kepentingan peribadi.

Justeru, anda digalakkan untuk melakukan kajian sendiri (Do Your Own Research) dengan bertanyakan beberapa soalan seperti berikut:

  • Bagaimana wang/token diagihkan?
  • Apakah terdapat projek lain yang melakukan perkara yang sama dan mengapa projek ini pilihan terbaik?
  • Siapakah yang mengusahakan projek ini? Adakah projek ini mencatatkan sebarang rekod prestasi terbaik?
  • Adakah dunia memerlukan penggunaan wang/token ini?

Akhir sekali, konsep mata wang kripto bukanlah satu penipuan. Sebaliknya, mereka yang tidak bertanggungjawab menjadikan persepsi masyarakat terhadap aset digital itu negatif.

Beringatlah, pelabur amatur! Semuanya bermula dengan diri anda. Bertindaklah dengan bijak, baik dalam menguruskan mata wang ringgit Malaysia atau digital.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat