Malaysia Ungguli Industri Semikonduktor Global, Ambil Peluang Di Celah Konflik AS-China

361

Perang perdagangan yang berterusan antara Amerika Syarikat dan China telah menaikkan nama Malaysia sebagai pemenang yang mengejutkan dalam industri semikonduktor global.

Disebabkan oleh saingan daripada dua kuasa global, pengeluar di Malaysia memanfaatkan peluang untuk meningkatkan operasi mereka dan memperluaskan pasaran secara global.

Menurut FT, negara Asia Tenggara itu mengambil peluang sejarah kerjasama dengan syarikat multinasional dan menambah baik ekosistem komersialnya dalam sektor tersebut.

Ketegangan yang semakin memuncak antara AS dan China telah melahirkan pembuat cip multinasional dengan cabaran kepelbagaian rantaian bekalan. Malaysia bersedia dan mampu memenuhi permintaan itu.

Syarikat Intel dan STMicroelectronics Malaysia telah meningkatkan keupayaan semikonduktornya secara strategik sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

NYT memperkuatkan hubungan perdagangan Malaysia serta tumpuannya pada pembangunan bakat dalam bidang seperti kecerdasan buatan (AI) dan pembelajaran mesin (ML) kerana perkara ini mampu menarik alternatif baharu kepada China dan Amerika Syarikat.

Tambahan pula, agensi pelaburan domestik MIDA merancang untuk menawarkan insentif tambahan untuk syarikat yang melabur dalam automotif AI serta ia dapat mengiktiraf inovasi yang mampu menarik lebih banyak perniagaan global.

Fleksibiliti operasi dan pengurusan risiko praktikal juga telah memperkukuh industri semikonduktor Malaysia.

Di samping itu, ekosistem elektronik negara yang matang serta kemodenan pesat Putrajaya mampu menarik lebih banyak pelabur asing ke dalam negara dan memperkukuhkan posisi di hadapan.

Perang perdagangan AS-China sudah pasti menyebabkan pergolakan dalam pasaran global dan kini ia telah menarik pemenang yang tidak disangka ke hadapan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat