Mata Wang Euro Menjunam! Apakah Yang Sedang Berlaku Dalam Pasaran?

290

Euro susut dengan ketara pada hari Isnin, terkesan oleh ketidakpastian politik selepas kemenangan oleh parti sayap kanan dalam pengundian Parlimen Eropah pada hari Ahad yang mendorong Presiden Perancis Emmanuel Macron mengumumkan pilihan raya nasional tergempar.

Ketidakpastian di Perancis menambah satu lagi elemen kepada apa yang akan menjadi minggu sibuk untuk pasaran dengan data inflasi AS yang penting dijadualkan pada hari Rabu, hari yang sama dengan mesyuarat dasar Rizab Persekutuan, dan kemudian mesyuarat Bank Jepun mengakhiri minggu tersebut.

Euro susut 0.6% berbanding US dolar kepada $1.0733, paras terendah sejak 9 Mei. Ia juga jatuh 0.4% berbanding sterling ke paras terendah hampir dua tahun sebanyak 84.53 pence, dan terakhir turun 0.6% berbanding franc Swiss pada paras terendah tujuh minggu sebanyak 0.9626 franc.

“Keputusan pilihan raya pada hujung minggu dari EU sebahagian besarnya menunjukkan peningkatan sokongan untuk parti-parti sayap kanan, umumnya apa yang dijangkakan, tetapi elemen mengejutkan ialah Macron bertindak balas dengan mengumumkan pilihan raya tergempar, jadi itu membuatkan pasaran lebih gugup,” kata Lee Hardman, penganalisis mata wang kanan di MUFG.

“Perkara tersebut memperkuatkan penjualan euro yang kita lihat pada penghujung minggu lalu, dan faktor lain di atas itu adalah laporan gaji AS yang sangat kuat, yang meningkatkan risiko isyarat dasar Fed yang lebih hawkish apabila mereka bertemu pada hari Rabu.”

Rizab Persekutuan akan mengakhiri mesyuarat dasar dua harinya pada hari Rabu. Data pada hari Jumaat menunjukkan non-farm payrolls meningkat sebanyak 272,000 pekerjaan bulan lepas, jauh melebihi jangkaan dalam tinjauan Reuters sebanyak 185,000.

Pasaran kini menetapkan harga dalam 36 mata asas (bps) pengurangan kadar Fed tahun ini berbanding hampir 50 bps iaitu dua pengurangan 25 bp sebelum data pekerjaan tersebut.

Data inflasi pengguna AS akan menjadi faktor lain dalam pembuatan keputusan Fed. Walaupun tiada perubahan dasar dijangkakan pada mesyuarat itu, Fed akan mengeluarkan kumpulan terbaru ‘dot plots’, unjuran penggubal dasar mengenai hala tuju kadar faedah.

Pada keluaran terakhir pada bulan Mac, unjuran median adalah untuk tiga pengurangan kadar 25-bp paad tahun ini. Pelabur akan memerhatikan sejauh mana angka tersebut akan disemak semula.

Pengurangan jangkaan untuk pengurangan kadar telah menyokong US dolar untuk sebahagian besar tahun 2024, dengan yen Jepun yang mengalami kerugian.

US dolar terakhir meningkat 0.1% berbanding mata wang Jepun pada 156.85 yen, selepas melonjak 0.7% pada hari Jumaat selepas cetakan gaji. Dengan sterling turun 0.14% pada $1.2705, indeks dolar – yang menjejaki unit tersebut berbanding enam rakan utama – meningkat 0.22% pada 105.29, paras tertinggi sebulan.

Jepun juga akan menjadi tumpuan minggu ini, kerana Bank Jepun akan mengadakan mesyuarat dasar monetari dua hari pada hari Khamis dan Jumaat, dengan bank pusat tersebut dijangka secara meluas untuk mengekalkan kadar faedah jangka pendek dalam julat 0-0.1%.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat