Mata Wang Yen Tiba-Tiba Mengganas! Adakah Ada ‘Tangan Halus’ Sedang Menggerakkan Pasaran?

436

Yen melonjak berbanding US dolar pada hari Isnin, dengan pedagang merasakan ada campur tangan pembelian yen oleh pihak berkuasa Jepun sebagai pendorong bagi pengukuhan mata wang yen kepada tahap terakhir kali dilihat lebih daripada tiga dekad yang lalu.

US dolar susut ke paras terendah pada 154.40 yen dari paras sebelumnya yang dicapai 160.245 pada hari tersebut. Sumber bank mengatakan bank-bank Jepun dilihat menjual US dolar untuk yen. Mata wang AS terakhir diperdagangkan pada 156.22 yen.

Wall Street Journal pada hari Isnin melalui sumber terdekat mengatakan pihak berkuasa kewangan Jepun telah campur tangan dalam pasaran.

Pedagang telah berwaspada selama beberapa minggu untuk sebarang tanda tindakan dari Tokyo untuk menopang mata wang yang telah kehilangan 11% berbanding dengan US dolar sepanjang tahun ini. Yen diperdagangkan pada paras terendah 34 tahun walaupun bank pusatnya menghentikan kadar faedah negatif secara sejarah bulan lalu.

Pedagang mata wang telah menjangkakan bahawa walaupun terdapat perubahan tersebut, kadar faedah Jepun akan kekal rendah berbanding dengan kadar faedah AS yang agak tinggi.

Sebagai hasilnya, bon kerajaan Jepun menawarkan hasil yang jauh lebih rendah daripada bon AS dan negara-negara lain. Ini secara tidak langusng menarik aliran wang Jepun yang berterusan ke luar negara dan menekan mata wang yen.

Kementerian Kewangan Jepun tidak tersedia untuk memberi komen dengan pasaran di negara itu ditutup untuk cuti pada hari Isnin.

Yen yang lemah adalah satu keuntungan bagi pengeksport Jepun, tetapi merupakan satu masalah bagi penggubal dasar kerana ia meningkatkan kos import, menambah tekanan inflasi dan menekan perbelanjaan isi rumah.

BOJ tidak diperintah untuk mengurus mata wang, tetapi yen yang lemah menyulitkan objektifnya untuk mencapai inflasi yang mampan. Ia juga tidak dapat menaikkan kadar cepat-cepat, kerana takut untuk mengganggu ketidakstabilan kerajaan dan ekonomi Jepun yang mempunyai hutang yang tinggi.

Campur tangan yang disyaki berlaku beberapa hari sebelum kajian dasar oleh Federal Reserve pada 1 Mei.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat