Minyak Mentah Global Kekal Berisiko, Apa Langkah OPEC+ Seterusnya?

132

Pasaran minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) menjunam pada Khamis selepas ia mencatatkan sisi negatifnya sejak pertengahan minggu.

Mesyuarat Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum dan sekutunya (OPEC+) akan datang dijangka akan melanjutkan pemotongan pengeluaran sukarela semasa. Organisasi itu akan memulakan mesyuarat dalam talian pada 2 Jun nanti.

Institusi Petroleum Amerika (API) dan Pentadbiran Maklumat Tenaga (EIA) melaporkan kemerosotan mendadak dalam stok minyak mentah AS minggu ini.

Buat masa ini, API mencatatkan penurunan sebanyak 6.49 juta tong dalam Stok Minyak Mentah Mingguan AS dan EIA pula merekodkan penurunan pengeluaran sebanyak 4.156 juta tong dalam Perubahan Stok Minyak Mentah pada hujung Mei.

Walau bagaimanapun, kejatuhan harganya dalam pasaran dagangan adalah berpunca selepas EIA melaporkan bahawa minyak mentah milikan penapisan meningkat 601,000 sehari. Ia merupakan catatan tahap tertinggi sejak Disember 2019.

EIA juga melaporkan bahawa kadar penggunaan penapisan meningkat sebanyak 2.6%.

Pegangan produk minyak mentah tapisan termasuk simpanan petrol dan gas asli kedua-duanya meningkat sepanjang minggu lepas. Ini akan menjejaskan sentimen pelaburan pasaran global.

Mesyuarat pengeluaran OPEC+ yang akan datang tidak mungkin menyelesaikan kebimbangan pasaran tenaga.

Menurut tiga sumber lain, OPEC+ kini sedang mempertimbangkan untuk melanjutkan beberapa pemotongan pengeluaran minyak mentah pada 2025. Ia merupakan gambaran untuk pemotongan sukarela pada suku ketiga dan keempat 2024.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat