MMC Rekod Paras Tertinggi Sejak Mac 2018

460

Saham MMC Corp Bhd melonjak ketika sesi dagangan baru dibuka pagi ini apabila naik 30% kepada RM1.69, sekali gus merekodkan paras tertingginya sejak Mac 2018.

Peningkatan itu didorong oleh pengumuman oleh hartawan, Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary yang menawarkan untuk menjadikan syarikat berkenaan sebagai syarikat persendirian menerusi kaedah pengurangan modal terpilih (SCR) pada RM2.94 bilion atau RM2 sesaham bagi setiap saham biasa serta langkah pembayaran balik.

Dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia semalam, MMC menjelaskan pihaknya telah menerima surat daripada Seaport Terminal (Johore) Sdn Bhd (STJSB) yang memintanya melaksanakan langkah SCR dan pembayaran balik berdasarkan Seksyen 116 Akta Syarikat 2016.

Bernama melaporkan, STJSB memegang 51.76% kepentingan atau 1.58 bilion saham dalam MMC.

MMC menambah, cadangan itu merangkumi SCR dan pembayaran balik modal yang sesuai dengan jumlah tunai yang dicadangkan iaitu RM2 untuk setiap saham biasa dalam MMC yang dipegang oleh semua pemegang saham MMC selain STJSB dan mereka dengan tujuan yang sama yang nama mereka tersenarai dalam Rekod Depositor MMC setakat penutupan perniagaan pada tarikh kelayakan yang akan ditentukan serta diumumkan kemudian oleh lembaga pengarah.

MMC turut menyertakan surat tersebut dalam pengumuman yang dibuatnya kepada Bursa Malaysia semalam.

Surat tawaran SCR daripada STJSB bertarikh 3 Jun itu menjelaskan Syed Mokhtar adalah pemegang keseluruhan kepentingan ekuiti dalam STJSB secara tidak langsung menerusi Indra Cita Sdn Bhd.

Tawaran tersebut adalah bagi baki 1.46 bilion saham atau 48.24% kepentingan yang tidak dimiliki oleh STJSB.

Justeru, firma tersebut perlu membayar RM2.94 bilion atau RM2 sesaham bagi tujuan berkenaan.

Surat tawaran berkenaan juga memaklumkan selepas kelulusan dan pelaksanaan cadangan SCR itu berjaya, modal saham MMC akan berkurangan sebanyak RM2.93 bilion menerusi pembatalan saham MMC yang bernilai RM1.46 bilion yang dipegang oleh pemegang saham yang berhak pada harga tawaran SCR.

Jelas surat itu lagi, bagaimanapun, memandangkan pengurangan modal daripada cadangan SCR itu adalah lebih tinggi daripada modal saham terbitan sedia ada MMC berjumlah RM2.34 bilion yang terdiri daripada 3.04 bilion saham biasa, maka untuk memudahkan transaksi, satu terbitan bonus dicadangkan dilakukan oleh MMC.

Langkah itu dibuat bertujuan meningkatkan modal saham MMC sehingga ke tahap yang mencukupi untuk melaksanakan SCR yang dicadangkan.

STJSB akan kekal memegang baki saham MMC sebanyak 1.58 bilion yang merupakan jumlah keseluruhan bagi modal saham terbitan MMC dan ini sekali gus menjadikan MMC sebagai anak syarikat milik penuh STJSB apabila cadangan SCR tersebut selesai.

Dalam surat terbabit juga, STJSB menjelaskan tidak berhasrat mengekalkan penyenaraian MMC di Pasaran Utama, Bursa Securities dan meminta MMC supaya mengemukakan permohonan bagi penyahsenaraian selain mengeluarkan status penyenaraian daripada Senarai Rasmi Bursa Securities apabila cadangan itu selesai.

Rasional bagi cadangan SCR itu adalah langkah tersebut akan memberi eksibiliti yang besar kepada MMC dalam menguruskan dan membangunkan perniagaan sedia adanya di samping meneroka peluang tanpa kekangan pengawalseliaan dan aspek pematuhan berkaitan dengan status penyenaraiannya.

Menurut surat tersebut, ini memandangkan kaedah itu dianggap sesuai untuk mempertingkatkan penggunaan sumber, prospek, dan pertumbuhan masa depan MMC Group untuk terus kekal kompetitif.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat