Moderna Akan Berikan Suntikan Berkala, Takut Ancaman Varian Baru Di Masa Depan

284

‘Bancel jadi nujum pak belalang, ramalkan varian coronavirus lebih ganas untuk dirawati.’

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Moderna Inc, Stephane Bancel menyatakan kemungkinan 1 dalam 5 varian baru Covid-19 akan mencetus kemudaratan lebih bahaya daripada varian sedia ada.

Ketika ditemu bual pada acara syarikat berkenaan perincian dan kemajuan vaksin RNA, Bancel berkata golongan berusia dan lemah imun mungkin memerlukan dos penggalak tahunan bagi memberi perlindungan daripada rantaian yang serupa dengan virulensi kepada Omicron.

Selain itu, Moderna dikatakan sedang dalam usaha meyakinkan pelabur mengenai prospek pertumbuhan syarikat untuk jangka panjang, lebih-lebih lagi apabila kes baru melibatkan Covid menurun ekoran musim sejuk yang memberi kesan kepada penyebaran Omicron.

Walau bagaimanapun, subvarian BA.2 Omicron akan terus wujud, seterusnya membawa kepada kebimbangan mengenai kebangkitan semula dan kemunculan rantaian virus baharu yang jauh lebih berbahaya.

Hujar Bancel lagi, terdapat 80% kemungkinan varian baru di masa depan boleh ditangani dengan keupayaan vaksin sedia ada, namun terdapat 20% kemungkinan varian baru tersebut lebih ganas dari yang sedia ada.

Dalam pada itu, Moderna telah menandatangani perjanjian penjualan vaksin bernilai US$21 bilion pada 2022, naik daripada $19 bilion yang diumumkan pada Februari, selain turut dikatakan dalam proses perbincangan bagi pesanan tambahan pada 2022 dan 2023 dengan negara-negara di seluruh dunia.

Pada Khamis, Moderna sedang memohon pelepasan vaksin Covid kepada kanak-kanak bawah 6 tahun.

Dalam temu bual itu lagi, Moderna menyatakan bahawa data daripada percubaan peringkat pertengahan vaksin influenza pertamanya menunjukkan ia selamat dan menjana tindak balas imun.

Difahamkan, Moderna sedang membuat kajian pengabungan vaksin influenza dan Covid, seterusnya merancang untuk memulakan ujian terhadap manusia pada thaun ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat