Benarkah Cucuk Vaksin Moderna Dekat Budak Bawah 6 Tahun Selamat?

227

‘Okay ke masukkan ‘cip’ jenama Moderna dekat anak korang?’

Moderna Inc menyatakan vaksin Covid-19 keluarannya menghasilkan tindak balas keimunan terhadap kanak-kanak bawah umur 6 tahun semasa percubaan peringkat akhir yang menunjukkan keberkesanan sederhana dalam mengurangkan jangkitan Omicron.

Dalam peringkat percubaan tersebut, kajian telah dilakukan terhadap lebih 7,000 kanak-kanak berusia 6 bulan sehingga 5 tahun yang menerima 2 dos vaksin dengan sukatan 25 microgram.

Hasil ujian makmal mendapati suntikan tersebut berjaya menghasilkan antibodi perlindungan tahap tinggi berbanding percubaan sebelumnya terhadap orang dewasa muda.

Moderna turut menyatakan hasil ujian tersebut didapati berkesan dalam mencegah kes Covid melibatkan varian Omicron.

Suntikan tersebut menunjukkan tahap keberkesanan sebanyak 43.7% bagi kanak-kanak berusia 6 bulan hingga 2 tahun, dan 37.5% terhadap kanak-kanak berusia 2 hingga 5 tahun.

Berdasarkan keputusan positif vaksinasi bagi kanak-kanak bawah umur 6 tahun tersebut, Moderna menyatakan bahawa ia akan segera menghantar data kepada pengawal selia di Amerika Syarikat (AS) dan seluruh dunia.

Selain itu, syarikat itu turut berkata ia akan memohon pelepasan AS bagi vaksinnya pada kanak-kanak berumur 6 hingga 11 tahun selepas mendapat kelulusan pengawal selia.

Ketua Pegawai Eksekutif syarikat, Stephane Bancel berkata ia adalah berita baik kepada ibu bapa yang memiliki anak berusia 6 tahun ke bawah.

Hujarnya lagi, setakat ini tiada kesan sampingan baru atau isu keselamatan seperti keradangan jantung yang dikesan dalam ujian tersebut, hanya demam biasa yang berlaku kira-kira 17% pada kumpulan umur muda serta 15% dari kumpulan umur lebih tua.

Sementara itu, saham Moderna susut 4% semasa sesi penutupan semalam, menjadikan jumlah kerugian sebanyak 30% sejak kebimbangan pendemik berkurangan.

Dalam pada itu, menurut nota Sam Fazeli dan John Murphy, penganalisis Bloomberg Intelligence, keputusan yang ‘dibawah 50% keberkesanan umumnya’ tidak dapat kelulusan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat