“Mr. Yen” Ini Membuat Jangkaan Yen Akan Terus Menguat

62

Eisuke Sakakibara (Bekas pegawai matawang terkemuka) mengatakan kemenangan Trump tidak mengubah kepada pergerakan pasaran matawang dan nilai Yen yang berada di sekitar 100 untuk setiap dollar adalah tidak menjadi masalah kepada ekonomi ketiga terbesar dunia ini.

Tren peningkatan nilai Yen berbanding Dollar US akan berterusan secara beransur-ansur dan kemungkinan bagi kenaikan kadar The Fed pada Disember ini telahpun diserap (priced-in) oleh pasaran. Hal ini dikatakan sendiri Sakakibara yang juga digelarkan sebagai “Mr.Yen” kerana kebolehannya mempengaruhi tukaran matawang pada tahun 90-an.

Sakakibara membuat ramalan yang tepat tentang penguatan matawang Yen pada tahun ini dari paras 120 setiap USD kepada 100 yang telah menyangkal ramalan penganalisis lain yang mengatakan Yen akan terus melemah.

“Dollar-Yen akan bergerak pada arah penyusutan US dollar dan penguatan Yen Jepun”, kata Sakakibara kepada Bloomberg pada Khamis. “Kenaikan kadar pada Disember tak akan banyak mengubah tren semasa pasaran”.

Yen jatuh 0.5% berbanding Dollar pada Rabu selepas kenaikan sebanyak 3.8% berikutan potensi kemenangan Trump yang menyebabkan pelabur beralih kepada matawang safe haven. Pun begitu, Trump yang telah dipilih menjadi Presiden telah menenangkan semula pergerakan pasaran dalam ucapannya sebaik sahaja diumumkan sebagai pemenang. Para pelabur dilihat dapat menyesuaikan diri dengan keadaan semasa pasaran dengan kejutan kemenangan Trump.

Apabila ditanya tentang kesan kemenagan Trump kepada polisi Perdana Mneteri Jepuan Abe, beliau mengatakan, “Jika US memansuhkan perjanjian TPPA akan menyebabkan kemelesetan kepada ekonomi Jepun”.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat