News & Event Besar Tumpuan Pasaran Minggu Kedua 2018 (8-12 Januari)

773

Selepas prestasi US dolar yang agak hambar beberapa minggu lalu, matawang greenback minggu ini berkemungkinan akan digerakkan oleh ucapan ahli-ahli The Fed seterusnya data inflasi (CPI) pada Jumaat. Untuk pengetahuan anda, US dolar telah merekod kejatuhan tiga minggu berturut-turut pada minggu lalu.

Minggu ini pasaran lebih fokus kepada data inflasi Amerika Syarikat dan juga ucapan oleh ahli-ahli The Fed.

  • Ucapan Fed Williams (Selasa, 2.35 pagi)

Presiden Fed cawangan San Francisco ini akan menjadi panel dalam perbincangan tentang inflasi di Washington. Williams perlu diberi perhatian kerana beliau akan menjadi pengundi dalam penetapan polisi monetari tahun ini.

  • Minit Mesyuarat ECB (Khamis, 8.30 malam)

European Central Bank (ECB) mula mengurangkan amaun pembelian bonnya bulan ini selepas keputusan pengurangan dibuat pada Oktober tahun lalu. Namun, terdapat perbezaan dari segi pandangan ahli-ahli ECB tentang tindakan bank pusat selepas ini. Pada mesyuarat Disember Draghi seakan cuba untuk melemahkan euro tetapi gagal. Minit mesyuarat ini akan menunjukkan lebih banyak maklumat tentang apa yang dibincangkan oleh bank pusat dalam mesyuarat sebelum ini.

  • Data Harga Pengeluar, PPI Amerika Syarikat (Khamis, 9.30 malam)

Harga pengeluar biasanya dilihat sebagai penyebab kepada naik-turun harga pengguna kerana PPI adalah harga dari kilang. Jika harga kilang naik, ini juga akan menyebabkan harga di kedai turut naik. Data ini dijangkan naik 0.2% (MoM).

  • Ucapan Fed Dudley (Jumaat, 4.30 pagi)

Presiden Fed cawangan New York akan berucap pada pukul 4.30 pagi Jumaat. Pendapat beliau biasanya dilihat menggambarkan pendirian Janet Yellen, namun beliau juga dijangka bersara lebih awal tahun ini. William Dudley salah seorang ahli Fed berpengaruh dijangka akan bersara pada pertengahan 2018

  • Data Harga Pengguna, CPI Amerika Syarikat (Jumaat, 9.30 malam)

The Fed ketika ini berhadapan kecelaruan dengan inflasi yang rendah. Dengan pertumbuhan ekonomi yang kukuh dan pasaran pekerjaan yang memberangsangkan, sepatutnya inflasi meningkat di masa akan datang. Bacaan CPI sebelum ini meningkat 0.4% pada November dengan Cor-CPI hanya naik 0.1%. Jumaat ini data terakhir CPI akan dikeluarkan untuk 2017 dan jika masih rendah, pengerusi Fed Jay Powell akan berhadapan dengan permulaan yang sukar tahun ini.

  • Data Jualan Runcit Amerika Syarikat (Jumaat, 9.30 malam)

Data jualan runcit akan dikeluarkan pada Jumaat yang menjadi proksi kepada perbelanjaan menjadikan ia antara data utama minggu ini. Walaupun inflasi adalah lebih penting, data jualan runcit juga dijangka akan menggerakkan pasaran walaupun kedua-dua data ini dikeluarkan pada masa yang sama. Jangkaan pasaran untuk data kali ini meningkat 0.5% dengan andaian pengguna berbelanja menjelang Krismas pada bulan lalu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat