News & Sentimen Usd/Cad Minggu Ini (13-17 Februari)

46

Usd/Cad membuat lonjakan dalam separuh pertama minggu lalu pada Isnin dan Selasa tetapi bergelut untuk mengekalkan keuntungan tersebut selepas data pekerjaan Kanada merekodkan kenaikan lebih dari jangkaan.

Jabatan statistik Kanada mencatatkan tatmbahan 48,300 pekerjaan pada Januari berbanding jangkaan kejatuhan sebanyak 10,100 yang jauh dari data sebelum ini pada Disember yang merekodkan kenaikan 53,700 pekerjaan. Kadar pengangguran pula susut dari 6.9% kepada 6.8%. Berikutan berita positif dalam pasaran pekerjaan Kanada ini, telah melemahkan semula Usd/Cad yang hampir mencatat kejatuhan 100 pip.

Ada beberapa News ‘impak tinggi’ yang akan memberi impak kepada Usd/Cad minggu ini terutamanya ucapan dari Janet Yellen pada Selasa dan Rabu. Yellen dijangka akan membentang laporan polisi monetari semi-tahunan pada Selasa dan seperti biasa laporan ini penting bagi melihat keberkesanan polisi semasa kepada ekonomi US.

Selain itu, data harga pengguna (Consumer price index, cpi) juga akan menjadi tumpuan minggu ini. Data ini penting bagi melihat keadaan semasa inflasi sama ada memerlukan kenaikan kadar lebih cepat atau sebaliknya. Kenaikan harga pengguna yang lebih pantas sudah tentu menjadi kebimbangan kepada Federal Reserve tentang risiko yang dibawa oleh inflasi.

Dalam pasaran minyak mentah global pula, minyak WTI (West Texas Intermediate) melonjak pada separuh kedua minggu lalu sehingga mencapai paras tertinggi dalam julat pergerakan harga komoditi ini sejak awal Disember.

Minggu ini bagi pasangan matawang Usd/Cad, pasaran akan terus memberi perhatian kepada data-data dari US seperti ‘harga pengguna US’, dan ucapan Janet Yellen terutama sekali dalam laporan polisi monetari The Fed.

Dalam faktor geopolitik, kita akan terus memerhati secara rapat perkembangan polisi-polisi pentadbiran baru US yang mampu memberi kesan kepada US dolar dan dolar Kanada.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat