Kelemahan Yen Memberi Nilai Positif Pada Ekonomi Jepun

217

Menurut Penasihat Perdana Menteri Jepun, kelemahan Yen dinilai positif buat ekonomi negara kerana ia akan membantu syarikat dalam meningkatkan gaji dan pelaburan demi melonjakkan keuntungan mereka.

Rancangan Trump bagi meningkatkan perbelanjaan infrastruktur dan pemotongan cukai juga dikatakan menarik perhatian Jepun. Hal ini kerana, ia akan membantu AS untuk terus berkembang sekali gus memberi manfaat buat ekonomi Jepun yang merupakan salah sebuah rakan dagang terbesar mereka. Secara ringkasnya, apabila rakyat AS mempunyai kuasa membeli yang tinggi, mereka akan menyumbang kepada permintaan yang tinggi, termasuk permintaan terhadap produk-produk keluaran Jepun.

Menurut Yasutoshi Nishimura kepeda Reuters lagi, dia enggan mengulas lanjut mengenai tahap matawang yen. Namun, kelemahan Yen secara amnya membantu dalam meningkatkan keuntungan korporat.

Yen telah jatuh ke paras 10 bulan terendah sebaik sahaja Fed mengumumkan keputusan peningkatan kadar awal pagi tadi.

Sebelum ini matawang tersebut telah jatuh lebih 11 peratus sejak kemenangan Presiden Trump. Hal ini dirangsang oleh jangkaan pelan ekonomi Trump yang berpotensi meningkatkan harga pengguna dengan kadar yang lebih cepat. Dalam masa yang sama, kenaikan kadar juga mengukuhkan lagi US Dollar.

Sementara itu, pegawai kerajaan dan syarikat Jepun juga mengalu-alukan kelemahan matawang ini kerana ia akan menambahkan hasil pengeksport disamping membantu inflasi dengan peningkatan harga barangan import.

Walaupun begitu, penurunan mendadak matawang Yen bulan lalu telah menyebabkan beberapa ahli ekonomi bimbang terhadap perubahan yang berlaku dengan terlalu cepat ini.

Mesyuarat dasar terakhir oleh Bank of Japan untuk tahun ini akan diadakan pada 20 Disember bagi isyarat yang lebih jelas mengenai keadaan ekonomi semasa Jepun.

Emas antara Komoditi yang Mencuri Tumpuan Sebaik Sahaja Kadar dinaikkan!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat