OPEC Yakin Dengan Pemulihan China!

68

Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) menyatakan keyakinannya terhadap pemulihan permintaan dari China pada tahun ini.

Ini susulan penarikan semula sekatan Covid-19 sejak awal Disember dilihat dapat memacu prospek yang lebih baik.

Bagaimanapun, OPEC masih lagi mengekalkan unjurannya bahawa permintaan dunia akan meningkat sebanyak 2.22 juta tong sehari atau 2.2% pada 2023, menurut laporan bulanan terbarunya.

Pun begitu, sekiranya ekonomi lebih kukuh, ia boleh mendorong semakan permintaan yang lebih tinggi dan menyokong harga minyak.

Kumpulan itu menyuarakan pandangan optimisnya terhadap prospek ekonomi dunia pada tahun ini walaupun ia masih menjangkakan kelembapan relatif dari 2022.

OPEC mengunjurkan permintaan China meningkat sebanyak 510,000 tong sehari pada 2023, menyusuli penguncupan pertamanya pada tahun lepas akibat langkah sekatan Covid.

Menurut laporan OPEC lagi, ia menaikkan anggaran pertumbuhan ekonomi dunia 2022 kepada 3% berikutan pengembangan di Amerika Syarikat dan Zon Eropah telah melepasi sasaran sebelumnya. Untuk tahun 2023, unjuran kekal stabil pada 2.5%.

Susulan jangkaan optimis ini, dagangan minyak mentah didagangkan lebih tinggi pada Rabu, melihatkan niaga hadapan Brent positif pada $86 setong, manakala WTI AS pada $81 setong.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat