Parkson Buat Pembeli ‘Menjerit’

1,291

Saham Parkson Holdings Bhd terus menarik minat pembeli selepas keputusan pendengaran tribunal bersetuju memberikan pampasan kepada unit Singapuranya susulan proses perbicaraan timbang tara dengan sebuah firma Kemboja.

Menurut The Edge, saham syarikat itu meningkat hampir dua kali ganda daripada 10 sen pada minggu lalu kepada 19 pada Isnin lalu.

Bagaimanapun saham Parkson masih didagangkan tidak berubah kepada 18.5 sen, untuk pasaran modal RM207.84 juta. Kira-kira 45.6 juta saham didagangkan, hampir empat kali ganda daripada purata nilai kebiasaannya sebelum ini iaitu 12.15 juta.

Selasa lalu, unit Singapura Parkson iaitu Parkson Retail Asia Ltd (PRA) menerima pampasan sebanyak kira-kira RM32.39 juta.

PRA yang dimiliki sepenuhnya oleh Parkson (Cambodia) Co Ltd (PCCO) telah memfailkan saman terhadap syarikat Hassan (Cambodia) Development Co Ltd (HCDC) pada November 2018 ekoran HCDC menangguhkan urusan memindahkan premis baharu PCCO di Phnom Penh.

PCPO mengemukakan notis timbang tara yang mendakwa HCDC sepatutnya sudah menyelesaikan dan menyerahkan premis di bangunan baharu yang siap dibina pada 31 Disember 2016.

Selain itu, PCCO juga telah membatalkan perjanjian sewa menerusi notis kepada HCDC dan meminta HCDC membuat pembayaran balik semula deposit keselamatannya dan jumlah bayaran muka sewa.

Bagaimanapun, HCDC membantah hak PCCO untuk membatalkan perjanjian tersebut dan enggan memulangkan kembali wang kepada PCCO.

Menurut Parkson, pendengaran tribunal mendapati PCCO telah membatalkan perjanjian sewa mengikut undang-undang dan mengarahkan HCDC membayar S$10.64 million.

Parkson turut memaklumkan amaun pampasan itu tidak memberikan sebarang kesan terhadap pendapatan syarikat tersebut bagi tahun kewangan berakhir 30 Jun 2021.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat