Pasaran Asia Sudah Buka, Apa Perkara Yang Jadi Tumpuan Hari Ini?

678

US dolar bergerak lemah pada awal dagangan sesi Asia selepas dikecewakan oleh bacaan data pembuatan AS yang menunjukkan pertumbuhan lebih perlahan daripada dijangkakan pada bulan Julai.

Indeks pembuatan tinjauan ISM dilaporkan merosot kepada 59.5, berbanding ramalan kenaikan 60.9, dan bacaaan sebelumnya pada 60.6 pada bulan lalu. Bacaan ini menunjukkan perlambatan dalam pertumbuhan untuk bulan kedua berturut-turut berikutan penurunan dalam permintaan dan pengeluaran.

Ketika penulisan, indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback berbanding sekumpulan matawang utama, diniagakan pada 92.06.

Kemerosotan ini turut mendorong hasil perbendaharaan AS 10 tahun lebih rendah ke sekitar tahap terendah sejak Februari pada 1.15%, sekali gus memberi kekuatan kepada matawang yen untuk meraih pengukuhan berbanding US dolar.

Sementara itu, tumpuan utama sesi Asia hari ini terarah kepada mesyuarat polisi Bank Pusat Australia (RBA) yang dijangka akan memberi tekanan buat dolar Aussie berikutan jangkaan pasaran bahawa bank pusat akan menarik semula rancangan untuk mengurangkan rangsangan susulan situasi Covid-19 yang semakin memburuk di Australia.

Pada mesyuarat polisi bulan Julai, RBA telah mengumumkan akan mengurangkan kadar pembelian bon kerajaan kepada A$4 bilion seminggu sehingga sekurang-kurangnya pertengahan November daripada tahap semasa A$5 bilion.

Pada awal sesi Asia, dolar Aussie didagangkan stabil dengan pergerakan yang terhad, menandakan pelabur mengambil langkah waspada menjelang pengumuman dasar RBA pada tengah hari nanti.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat