Pasaran Berbelah Bahagi, Data NFP Mac Catat Pertambahan Melebihi Jangkaan!

861

Penciptaan pekerjaan pada bulan Mac didapati jauh melebihi jangkaan sebagai tanda pengukuhan berterusan bagi pasaran buruh yang berdaya tahan.

Bilangan pekerjaan bukan pertanian meningkat sebanyak 303,000 untuk bulan tersebut, jauh melebihi jangkaan Dow Jones yang menjangkakan peningkatan sebanyak 200,000 dan lebih tinggi daripada peningkatan 270,000 yang telah dinilai ke bawah pada bulan Februari, lapor Biro Statistik Buruh Jabatan Buruh pada hari Jumaat.

Kadar pengangguran sedikit menurun kepada 3.8%, seperti yang dijangkakan, dengan kadar penyertaan pasaran buruh meningkat kepada 62.7%, peningkatan 0.2 mata peratusan dari bulan Februari. Dalam ukuran purata kadar pendapatan setiap jam yang penting, upah meningkat 0.3% untuk bulan itu dan 4.1% dari setahun yang lalu, kedua-duanya sejajar dengan anggaran Wall Street.

Pertumbuhan pekerjaan lebih tinggi adalah dari sektor biasa yang telah mendorong pertambahan dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Penjagaan sektor kesihatan menerajui pertumbuhan dengan 72,000, diikuti oleh kerajaan (71,000), perhotelan dan keramahtamahan (49,000), dan pembinaan (39,000). Perdagangan runcit menyumbang 18,000 manakala kategori “perkhidmatan lain” menambah 16,000.

Menurut Lauren Goodwin, ahli ekonomi dan pakar strategi pasaran utama di New York Life Investments berpandangan “Laporan pada kali ini dan laporan Februari menunjukkan sedikit pertambahan dalam penciptaan pekerjaan, yang merupakan tanda yang sangat baik.”

Pasaran memperhatikan data pekerjaan secara saksama terutamanya ketika Federal Reserve menimbang langkah seterusnya dalam dasar monetari. Saham telah jatuh minggu ini kerana kebimbangan bahawa pasaran buruh yang kuat dan ekonomi yang berdaya tahan boleh menyebabkan bank pusat mengekalkan kadar faedah lebih lama daripada yang dijangkakan.

Fed sedang cuba untuk membawa inflasi kembali ke tahap 2% setahun, satu matlamat yang telah sukar dicapai walaupun kadar kenaikan harga telah perlahan dari puncaknya pada pertengahan tahun 2022. Kebanyakan ukuran menunjukkan inflasi berada di atas 3%, walaupun ukuran pilihan Fed berada di bawah tahap itu.

Penilaian pasaran menunjukkan arah kepada pengurangan kadar faedah pertama pada bulan Jun, walaupun beberapa pegawai Fed, termasuk Pengerusi Jerome Powell, minggu ini menunjukkan mereka lebih cenderung untuk mengambil pendekatan berhati-hati dengan melihat kepada data

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat