Pasaran Jangkakan Terdapat Pergerakan Besar Pada Matawang Pound Susulan Keputusan Pilihan Raya!

811

Matawang pound diniagakan ke paras tertinggi 9 bulan pada awal dagangan sesi Asia berbanding dolar USD, namun ia mula mencatatkan penyusutan selepas stesen-stesen pengundian dilaporkan telah dibuka pada awal pagi di UK.

Dalam laporan terbaru Reuters, pasaran dilaporkan menjangkakan terdapat pergerakan besar dalam matawang pound susulan keputusan pilihan raya.

Ini adalah susulan pelabur dilaporkan mula bergegas ke pasaran derivatif tukaran mata wang asing untuk melindungi daripada terdedah kepada risiko keputusan pilihan raya yang mengejutkan.

Sementara itu, dolar euro diniagakan di paras tertinggi lima minggu berbanding dolar USD menjelang mesyuarat dasar monetari Bank Pusat Eropah (ECB) pertama yang dipengerusikan oleh Presiden Christine Lagarde pada malam ini.

Setiap perkataan yang dikeluarkan oleh Lagarde akan diteliti oleh pasaran untuk petunjuk rangsangan monetari akan datang dan beliau dijangka akan mengekalkan kadar faedah tidak berubah.

Swiss National Bank (SNB) pada hari ini telah mengekalkan kadar faedah negatifnya pada paras -0.75%, di samping turut menyatakan kesediaannya untuk campur tangan dalam pasaran kewangan sekiranya perlu dan akan bertindak setelah mengambil kira mengenai keadaan matawang secara menyeluruh.

Berikutan itu, USD/CHF diniagakan menghampiri paras terendah tiga bulan. Pengukuhan matawang swiss franc sebelum ini disokong oleh penyusutan US Dolar yang didorong oleh kenyataan dovish Pengerusi Federal Reserve (Fed), Jerome Powell.

Dolar Amerika mula memperlihatkan peningkatan pada awal pasaran sesi Eropah setelah dikecewakan oleh kenyataan Powell yang menyatakan kadar faedah akan kekal pada paras yang rendah dan hanya peningkatan inflasi yang ketara akan mengubahnya untuk meningkat.

Dalam perkembangan terbaru perdagangan, Presiden AS Donald Trump dilaporkan akan bertemu dengan wakil perunding perdagangan AS untuk berbincang mengenai tindakan seterusnya menjelang tarikh akhir 15 Disember untuk melaksanakan tarif baru ke atas China.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat