Pasaran Kembali Optimis! Perbincangan Perdagangan AS-China Semakin Hampir Capai Kata Sepakat!

248

Pada hari ini, laporan melaporkan bahawa hubungan perdagangan Amerika Syarikat dan China semakin menghampiri kepada persetujuan mengenai jumlah tarif yang akan ditarik kembali dalam perjanjian fasa satu walaupun terdapat ketegangan dalam isu Hong Kong dan Xinjiang.

Salah satu laporan melaporkan bahawa Presiden A.S Donald Trump mengulas kembali tentang komen beliau pada hari Selasa dimana beliau telah memuat naik kenyataan bahawa perjanjian perdagangan dengan China berkemungkinan akan dilewatkan sehingga selepas pilihan raya pada November 2020.

“Dalam beberapa keadaan, saya menyukai pendapat yang memerlukan saya menangguhkan rundingan perdagangan dengan China sehingga selesai pilihan raya. Namun jika mereka mahu perjanjian ini dapat diselesaikan secepat mungkin maka kami akan melihat terlebih adakah perjanjian tersebut akan membawa kepada keuntungan atau tidak.”

Walaubagaimanapun pada hari ini salah satu sumber menyatakan bahawa Trump mengatakan komen tersebut tidak sepatutnya ditafsirkan bahawa perbincangan perbincangan perdagagnan akan terhenti dan rang undang-undang yang mengenakan sekatan terhadap pegawai China atas pelanggaran hak asasi manusia terhadap minoriti muslim masyarakat Uighur di Xinjiang tidak akan memberi impak kepada hubungan perdagagnan.

Dalam masa yang sama, sebagaimana dilaporkan oleh Reuter, Trump turut menyatakan secara langsung bahawa rundingan perdagangan dengan China berjalan dengan lancar,

” Perbincangan antara kedua-dua belah pihak sedang berjalan dengan lancar dan kita akan melihat apa yang akan terjadi.” -Trump

Komen Trump pada hari ini telah kembali meningkatkan harapan pemain pasaran. Pasaran saham kembali melonjak pada hari Rabu selepas kenyataan positif mengenai hubungan perdagangan AS-China.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat