Pasaran Khuatir Aktiviti Perniagaan A.S Menguncup Pada April!

229

Aktiviti perniagaan Amerika Syarikat merosot pada bulan April kepada paras terendah empat bulan disebabkan permintaan yang lemah, sementara kadar inflasi sedikit longgar walaupun harga input meningkat dengan ketara, menunjukkan sedikit kesederhanaan yang mungkin berlaku di hadapan kerana Bank Pusat Amerika Syarikat mencari petanda bahawa ekonomi sedang menguncup dengan cukup untuk menurunkan inflasi lebih jauh.

S&P Global mengumumkan pada hari Selasa bahawa Indeks PMI Output Komposit AS, yang menjejaki sektor pembuatan dan perkhidmatan, merosot kepada 50.9 bulan ini daripada 52.1 pada bulan Mac. Bacaan di atas 50 menunjukkan pengembangan dalam sektor swasta.

Penguncupan itu mencerminkan kadar pertumbuhan yang lebih lemah dalam kedua-dua sektor pembuatan dan perkhidmatan, dengan aktiviti perlahan kepada paras terendah tiga dan lima bulan masing-masing. Ini bermaksud data pekerjaan, yang diawasi rapat oleh Fed untuk petanda penurunan, merosot untuk kali pertama sejak Jun 2020, dengan pengurangan itu tertumpu pada perkhidmatan.

Dapatan kaji selidik tersebut menunjukkan bahawa ekonomi kehilangan momentum pada permulaan suku kedua berbanding dengan suku Januari-Mac. Berdasarkan tinjauan Reuters terhadap pakar ekonomi, GDP kemungkinan meningkat pada kadar tahunan 2.4% suku lalu.

The Fed baru-baru ini tergamam dengan siri pembacaan inflasi dan pekerjaan yang lebih kuat daripada yang dijangka, yang mencadangkan usahanya untuk menurunkan inflasi ke kadar sasaran 2% bank pusat telah terhenti.

Fed akan berjumpa minggu depan dan dijangka meninggalkan kadar dasar tidak berubah pada julat semasa 5.25%-5.50%. Pada minggu lalu, sekelompok pegawai Fed menarik diri dari memberi isyarat sekurang-kurangnya satu pengurangan kadar tahun ini, sebaliknya hanya mengatakan bahawa data terkini bermaksud dasar monetari perlu lebih sekatan untuk tempoh yang lebih lama.

Ukuran kaji selidik S&P Global terhadap pesanan baru yang diterima oleh perniagaan swasta merosot kepada 48.4 dari 51.7 pada bulan Mac, penurunan pertama dalam enam bulan, sementara ukuran mengenai harga yang dibayar untuk input menurun kepada 56.5, turun dari paras tertinggi enam bulan pada 58.7 yang dicapai pada bulan Mac. Indeks harga output turun kepada 54.1, turun dari paras tertinggi sepuluh bulan pada 56.4 yang direkodkan pada bulan Mac, namun ianya masih tinggi.

Sektor pembuatan berada dalam fasa penguncupan dengan PMI pembuatan kilat kaji selidik merosot kepada 49.9 bulan ini daripada 51.9 pada bulan Mac. Pesanan baru menyusut sedikit dengan pertumbuhan pekerjaan perlahan, walaupun secara sederhana, dan rantaian bekalan menunjukkan tanda-tanda keupayaan sedia ada. PMI sektor perkhidmatan kilat kaji selidik turun kepada 50.9 pada bulan April daripada 51.7 pada bulan sebelumnya.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat