Pasaran Kripto Berada Dalam Fasa ‘Bull’? Dapatan Aliran Masuk Terkini Beri Indikasi Baru

509

Lanskap pelaburan aset kripto mengalami lonjakan ketika Dana Dagangan Bitcoin (ETF) melonjak minggu lalu, meningkatkan keyakinan dalam kalangan peminat pasaran kripto. James Butterfill, Ketua Penyelidikan CoinShares, menyatakan lonjakan terkini dalam ETF Bitcoin telah mendorong aliran masuk yang signifikan ke dalam segmen aset kripto, mencapai tonggak penting sebanyak $862 juta minggu lalu.

Secara khusus, pemulihan ini dalam pelaburan menandakan keyakinan yang diperbaharui dalam kalangan pemegang saham. Sementara itu, Bitcoin menerajui aliran masuk dengan $865 juta, menekankan dominasinya yang berterusan dalam pasaran aset kripto. Selain itu, Solana pula menunjukkan aliran masuk yang signifikan sebanyak $6.1 juta di tengah minat yang meningkat terhadap kripto itu sendiri serta token meme berdasarkan Solana.

Walau bagaimanapun, Ethereum mengalami aliran keluar sebanyak $18.9 juta di tengah ketegangan yang meningkat berkenaan dengan pemerhatian SEC terhadap status keselamatan ETH. Selain itu, ketegangan undang-undang terhadap status Ethereum juga mencetuskan kebimbangan berkenaan dengan penangguhan yang berpotensi dalam kelulusan ETF Ethereum oleh pihak berkuasa.

Walaupun terdapat kebimbangan Ethereum, lonjakan dalam ETF Bitcoin menyegarkan sentimen pelabur sambil mendorong aliran masuk keseluruhan sektor aset digital. Laporan Butterfill menekankan peranan penting ETF Bitcoin Spot AS dalam mendorong momentum ini, mengikuti minggu sebelumnya yang menunjukkan aliran keluar.

Secara ketara, minggu lalu menyaksikan aliran masuk sebanyak $845 juta ke ETF Bitcoin Spot, yang secara signifikan membalikkan trend dari aliran keluar ETF BTC minggu sebelumnya yang kira-kira $900 juta. Selain itu, aliran keluar yang berkurangan dari GBTC Grayscale juga menambah sentimen pasaran yang positif.

Di tengah lonjakan dalam pelaburan Bitcoin dan mata wang kripto, trend global dalam aliran masuk aset kripto. Amerika Syarikat muncul sebagai penyumbang utama, dengan aliran masuk sebanyak $897 juta.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat