Pasaran Masih Berwaspada? Pergerakan Pasaran Mata Wang Ini Beri Indikasi Lebih Jelas!

344

Mata wang yen Jepun mengukuh pada hari Isnin apabila pelabur bertindak balas dengan kurang keyakinan terhadap pengambilalihan pemotongan harga UBS terhadap saingannya Credit Suisse yang terkepung.

Di bawah perjanjian itu, pemegang $17 bilion bon Credit Suisse Tambahan Tahap-1 (AT1) akan dihapuskan. Perkara ini menimbulkan kegusaran dalam kalangan pemegang hutang, yang menyangka mereka akan dilindungi lebih baik daripada pemegang saham, dan pelabur.

Yen yang menjadi safe haven kepada para pelabur dan pedagang mengukuh apabila kejatuhan dalam saham bank Asia semalaman merebak ke Eropah pada hari Isnin.

US dolar merosot ke paras terendah sejak 10 Februari pada 130.55 yen dan terakhir turun 0.66% pada 130.96.

“Kebimbangan segera sekarang ialah bon AT1 telah diturunkan sepenuhnya, yang bertentangan dengan konvensyen kerana pemegang ekuiti sepatutnya berisiko lebih tinggi daripada pemegang bon,” kata Alvin Tan, ketua strategi Asia FX di RBC Capital Markets. Perkara ini membingungkan ramai orang.

Indeks saham perbankan Eropah jatuh hampir 6% pada awal dagangan namun kali terakhir turun adalah sebanyak 1.65% kerana pasaran kelihatan semakin tenang.

Euro mengukuh 0.49% berbanding dolar pada $1.0718, manakala pound British mengukuh 0.54% pada $1.224.

Sebagai sebahagian daripada usaha pengawal selia untuk meningkatkan keyakinan dalam sistem perbankan global, bank pusat mengambil tindakan pada hari Ahad untuk meningkatkan aliran tunai di seluruh dunia.

Rizab Persekutuan A.S. menawarkan pertukaran mata wang harian untuk memastikan bank di Kanada, Britain, Jepun, Switzerland dan zon euro mempunyai dolar yang diperlukan untuk beroperasi.

Penganalisis berkata penurunan mendadak dalam hasil bon AS menjadikan dolar kurang menarik dan mengurangkan daya tarikannya sebagai aset selamat. Indeks dolar AS yang mengukur mata wang berbanding enam mata wang utama susut 0.31% pada 103.53, berikutan kejatuhan 0.73% minggu lalu.

Hasil pada nota Perbendaharaan A.S. 10 tahun turun 3 mata asas kepada 3.365% pada hari Isnin apabila pelabur beralih kepada bon kerajaan, yang dilihat sebagai aset selamat, dan bertaruh Rizab Persekutuan kini akan bergelut untuk menaikkan kadar faedah lebih jauh.

Kadar faedah kini berada pada paras 4.5% hingga 4.75%. Pelabur berpandangan terdapat 60% kemungkinan tiada perubahan dan 40% peluang peningkatan 25 mata asas.

Disisi lain, mata wang kripto, Bitcoin terus meroket ke paras tertinggi sembilan bulan $28,323, dagangan terakhir 0.87% lebih tinggi pada $28,291.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat