Pasaran Melihat The Fed Dalam Dilema? Kekhuatiran Terhadap Ketahanan Ekonomi Jadi Perhatian

298

Dengan Federal Reserve menuju ke arah kenaikan kadar faedah lain minggu ini, pembuat dasar menghadapi pilihan mengenai berapa banyak tumpuan yang harus diberikan kepada data ekonomi terkini yang telah menjadikan hasil yang diharapkan mengenai inflasi dan pengangguran lebih mungkin, sambil juga menimbulkan risiko ekonomi.

Sejak mesyuarat dasar bank pusat AS pada bulan Jun, inflasi telah perlahan lebih daripada yang dijangka ke sasaran 2% Fed, dengan banyak penganalisis berpendapat bahawa satu siklus kenaikan harga yang sedang melambat sedang berlangsung dan seharusnya berterusan tanpa kenaikan kadar lagi selepas kenaikan suku peratus per suku luas dijangkakan akan diumumkan pada hari Khanis.

Namun, sikap optimisme sedikit berkurangan dimana satu skenario di mana inflasi menurun, pengangguran tetap relatif rendah dan resesi dielakkan telah menaikkan pasaran kewangan dengan cara yang boleh menentang matlamat bank pusat. Perkara ini sesuatu yang pembuat dasar kemungkinan akan menjaga dengan mesej perlawanan inflasi yang masih sukar.

The Fed “tidak mahu dipancing oleh pengurangan baru-baru ini dalam inflasi dan mengisytiharkan kemenangan terlalu awal,” tulis Diane Swonk, ketua ekonomi di KPMG, pada hari Isnin, menyimpulkan bahawa bank pusat akan meninggalkan pilihan terbuka untuk peningkatan kos pinjaman yang lebih lanjut.

Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan yang menetapkan kadar dijangka untuk meningkatkan kadar faedah semalaman benchmark ke julat 5.25%-5.50% apabila ia mengeluarkan kenyataan dasar terkini pada awal pagi Khamis. Pengerusi Fed, Jerome Powell, akan mengadakan sidang media sebentar lagi untuk menguraikan keputusan tersebut.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat