Pasaran Minyak Mentah Masih Meneruskan Adegan Tarik Tali

40

Harga minyak dicatat stabil pada Jumaat apabila proses pembekuan bekalan oleh OPEC masih menyokong pasaran. Namun begitu, peningkatan inventori minyak mentah AS masih memberi tekanan buat pasaran ini.

WTI mentah diniagakan pada $53.08 setong, meningkat 8 sen dari harga penutup sebelum ini.

Sementara itu, Brent mentah yang menjadi penanda aras antarabangsa meningkat sebanyak 3 sen dalam sesi ini kepada $55.66 setong.

Persaingan harga telah menjadikan kedua-dua minyak ini didagang pada julat $50 sejak awal tahun ini.

Menurut Bank ANZ, harga minyak mentah terus berjuang untuk keluar dari paras semasa. Kata bank tersebut lagi, “adegan tarik tali” masih diteruskan antara perjanjian pembekuan output minyak mentah dan peningkatan inventori minyak mentah di AS yang semakin membimbangkan sejak akhir-akhir ini.

OPEC dan pengeluar utama minyak mentah termasuk Russia telah bersetuju untuk mengurangkan pengeluaran minyak sebanyak hampir 1.8 juta tong sehari pada separuh pertama tahun 2017 bagi mengekang lebihan bekalan bahan api global.

Pengumuman terkini juga menunjukkan bahawa pengurangan minyak mentah hasil perjanjian ini adalah kira-kira 80 hingga 90 peratus terutamanya apabila Arab Saudi dikatakan telah menguatkuasakan pembekuan dengan agak drastik.

OPEC dijangka akan melaporkan data perjanjian semasa pada minggu depan.

Peningkatan Matawang Gergasi Ini Ada Kaitan Dengan Pengumuman Cukai Trump Sebelum Ini!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat