Pasaran Optimis Terhadap Ekonomi A.S, Data Jualan Runcit Jadi Indikasi!

439

Jualan runcit A.S secara tidak dijangka mencatat peningkatan yang ketara pada bulan Jun berikutan permintaan terhadap barang masih tetap kuat walaupun perbelanjaan beralih ke perkhidmatan. Ini secara tidak langsung membawa indikasi bahawa pertumbuhan ekonomi akan meningkat pada suku kedua.

Jualan runcit melonjak 0.6% pada bulan lalu berdasarkan laporan Jabatan Perdagangan pada hari Jumaat. Data bulan Mei dinilai semula menunjukkan bacaan jualan runcit jatuh 1.7% dan bukannya jatuh 1.3% seperti yang dilaporkan sebelumnya.

Ahli ekonomi disisi lain malah meramalkan jualan runcit menurun 0.4%. Menurut Veronica Clark, ahli ekonomi di Citigroup (NYSE: C) di New York, dijangkakan akan berlaku masalah bekalan dan inventori automatik yang berkurang akan terus membatasi penjualan kenderaan dalam beberapa bulan mendatang.

Permintaan beralih ke barangan seperti elektronik dan kenderaan bermotor semasa penularan pandemik kerana pekerjaan dari rumah. Perbelanjaan kini beralih ke perkhidmatan seperti perjalanan dan hiburan, dengan sekurang-kurangnya 160 juta orang Amerika sepenuhnya diberi vaksin terhadap COVID-19.

Justeru Kevin Cummins (NYSE: CMI), ketua ekonomi AS di NatWest berpendapat bahawa dengan pembukaan semula ekonomi, belanja perkhidmatan mulai meningkat dan dapat membuatkan pengguna beralih daripada perbelanjaan barang kepada perkhidmatan.

Ahli ekonomi menjangkakan perbelanjaan pengguna, yang menyumbang lebih daripada dua pertiga aktiviti ekonomi A.S., mencatatkan pertumbuhan dua digit pada suku kedua. Perbelanjaan pengguna telah meningkat pada kadar tahunan 11.4% pada suku pertama.

GDP dianggarkan akan bertumbuh 9% pada suku kedua daripada 6.4% yang dikecapi pada suku pertama.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat