Pasaran Saham Hadapan Kekal Stabil! Data CPI Terbaru Tidak Menjejaskan Psikologi ‘Trader’ Saham?

732

Pasaran saham hadapan A,S didagangkan stabil yang hampir ke paras tertinggi tahun ini pada hari Selasa apabila laporan inflasi utama menunjukkan harga kekal stabil menjelang mesyuarat dasar akhir Federal Reserve 2023.

Pasran hadapan Dow Industrial Average naik sebanyak 0.4%, manakala pasran hadapan S&P 500meningkat kira-kira 0.3%. Pasran hadapan Nasdaq 100, yang terdapat banyak teknologi, naik kira-kira 0.5%, selepas ketiga-tiga pengukur utama ditutup pada paras tertinggi berbading tahun 2022 pada hari Isnin.

Indeks Harga Pengguna (CPI) menunjukkan harga meningkat sedikit iaitu sebanyak 0.1% berbanding bulan lepas dan 3.1% berbanding tahun sebelumnya pada November, seperti yang dilaporkan disini.

Pelabur secara umum mengharapkan penangguhan kenaikan kadar faedah pada akhir mesyuarat dua hari bank pusat. Waima begitu, ‘trader’ mengambil sikap berhati-hati dengan mengurangkan kebarangkalian mereka terhadap pengurangan kadar pada bulan Mac, berdasarkan data CME FedWatch.

Walaupun dijangkakan inflasi penggunaan akan kekal mendatar untuk bulan kedua berturut-turut, bacaan “teras” yang mengecualikan harga makanan dan tenaga membuktikan sebaliknya. Ini kemungkinan akan mendorong pelabur untuk memikir semula mengenai bilakah Fed akan menurunkan kadar.

Dalam saham individu, saham Oracle (ORCL) merudum lebih 8% dalam perdagangan pra-pasaran selepas hasil jualan suku kedua syarikat perisian itu tidak mencapai ramalan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat