Pasaran Saham Kekal Utuh Dengan Sentimen Kebimbangan Melega

137

Berita mengenai keputusan Federal Reserve (Fed) yang akan memperlahankan kenaikan kadar faedah selepas bulan Jun dan Julai telah merangsang selera pelabur menuju ke aset berpulangan tinggi dalam suasana pasaran yang memulih.

Selain itu, kelegaan turut dirasai dengan keputusan pihak berkuasa Shanghai yang akan membatalkan sekatan Covid-19 ke atas perniagaan sebelum 2 bulan ‘terkurung‘.

Ia secara tidak langsung membuatkan pasaran saham global didagangkan positif sementara US dolar kekal di paras terendah 5 minggu.

Indeks MSCI penanda aras saham global capai ke paras tertinggi 4 minggu pada 0.55%, dengan catatan keuntungan bulanan naik 0.5%.

Indeks STOXX 600 pan-Eropah capai 0.3% sementara Nikkei Jepun tambah 2.2% dan saham mewah China kukuh 0.7%.

Terang ketua pelanggan di Banca Ifigest Milan, Carlo Franchini, pelabur telah mencerna kesemua prospek termasuk keterjelasan Bank Pusat Eropah (ECB) dalam menaikkan kadar faedah telah memulihkan sedikit sentimen.

Wall Street pula ditutup semalam sempena Memorial Day namun pasaran derivatif Amerika Syarikat (AS) kekal dibuka dengan niaga hadapan e-mini S&P 500 naik 0.3% manakala e-mini Nasdaq Composite tambah 0.7%.

Dalam pada itu, sentimen memulih telah membuatkan US dolar melemah sementara Euro mengukuh dengan komen hawkish ECB dalam menaikan kadar seawal Jun.

Menurut penganalisis Goldman Sachs, Zach Pandl, dengan tumpuan yang terpaku kepada dasar monetari ECB sekarang ini, dengan jangkaan untuk permulaan peralihan kadar ini akan memihak kepada Euro.

Ekorannya, Euro canak 0.35% ke paras tertinggi 5 minggu pada $1.0764 sementara dolar jatuh ke paras terendah baru pada 101.35, selepas susut 1.3% pada minggu lalu.

Pada sisi berbeza, keputusan dovish Fed telah membuatkan hasil perbendaharaan melantun dengan nota hasil 10 tahun berakhir di atas paras terendah 6 minggu pada 2.743%, selepas turun 3.203% pada 9 Mei lalu.

Emas memanfaatkan kelemahan US dolar dengan lonjakan 0.4% pada $1,860.5 per auns.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat