Pasaran Saham Meneruskan Lonjakan, Adakah Data Inflasi Akan Terus Jadi Pemangkin Utama?

215

Pasaran saham niaga saham dilaporkan meneruskan lonjakan pada hari Khamis selepas semua indeks purata saham mencatatkan kenaikan mendadak pada sesi sebelumnya berdasarkan laporan inflasi Julai yang lebih baik daripada jangkaan.

Pasaran niaga hadapan Dow Jones menambah 0.6% atau 217 mata, manakala pasaran niaga hadapan S&P 500 dan 100 Nasdaq masing-masing meningkat 0.6%.

Saham Disney melonjak lebih daripada 8% dalam dagangan prapasaran selepas syarikat gergasi media itu mencatatkan bilangan pelanggan yang lebih kukuh daripada jangkaan untuk suku terakhir, bersama-sama dengan pendapatan dan hasil yang mengatasi jangkaan. Disney juga berkata ia akan menaikkan harga untuk Disney+.

Sesi dagangan pada hari Rabu menunjukkan semua indeks utama melonjak dengan Indeks purata Dow Jones melonjak 535.10 mata, atau 1.63%.S&P 500 menokok 2.13% kepada 4,210.24 dan mencecah paras tertinggi sejak awal Mei, manakala Nasdaq Composite menokok 2.89% kepada 12,854.80, penutup tertinggi sejak akhir April. S&P 500 kini telah meningkat lebih daripada 15% daripada pasaran rendah pertengahan Jun dan kini menduduki 12% daripada rekod tertingginya.

Harapan bahawa inflasi A,S memuncak berkembang perlahan akhirnya tercapai selepas indeks harga pengguna untuk Julai mencapai 8.5%, sedikit lebih perlahan daripada bacaan 8.7% yang dijangkakan oleh penganalisis.

Sebahagian penganalisis percaya bahawa pasaran sedang berada dalam momentum meningkat dengan inflasi telah menjadi terlalu bergantung kepada pelabur dan pasaran.

Pengeluaran laporan pendapatan diteruskan pada hari Khamis dengan laporan daripada Rivian, Illumina, Poshmark dan banyak lagi menjadi perhatian.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat