Pasaran Semakin Gusar Selepas Laporan Tuntutan Faedah Pengangguran A.S Dikeluarkan!

540

Jumlah rakyat Amerika yang mengemukakan tuntutan buat kali pertama untuk faedah pengangguran meningkat lebih dari jangkaan pada minggu lalu kerana peningkatan jangkitan Covid-19 telah menyebabkan lebih banyak sekatan perniagaan terpaksa dikenakan dan kekurangan rangsangan fiskal yang membawa impak yang lebih besar terhadap ekonomi.

Laporan yang dikeluarkan oleh Jabatan Buruh pada hari ini menunjukkan jumlah tuntutan pengangguran pada minggu lepas mencatat jumlah bacaan sebanyak 853,000 tuntutan. Bacaan ini mengatasi jangkaan yang ditetapkan oleh para penganalisis iaitu 725,000 dan membawa indikasi bahawa pemulihan sektor buruh semakin perlahan dari kesan penularan wabak Covid-19.

Amerika Syarikat sedang berhadapan gelombang baru jangkitan Covid-19 dengan jumlah kes jangkitan yang disahkan melepasi angka 15 juta pada hari Selasa. Beberapa negeri dalam A.S telah mengambil langkah sekatan terhadap perniagaan bagi mengekang penularan wabak Covid-19.

Kesepakatan mengenai pakej rangsangan ekonomi yang lain masih belum mencapai kata putus, dengan Ketua Majoriti Senat Mitch McConnell mengatakan Kongres masih berunding untuk menjayakan perkara tersebut.

Lebih daripada $ 3 trilion bantuan pandemik telah diumumkan oleh kerajaan bagi membantu berjuta-juta rakyat Amerika yang menganggur menampung perbelanjaan harian dan membantu syarikat membayar gaji pekerja. Walaubagaimanapun, rangsangan fiskal tersebut hampir habis digunakan.

Laporan pekerjaan yang dikeluarkan pada Jumaat lepas melaporkan bahawa ekonomi A.S telah berjaya mencipta 245,000 pekerjaan pada bulan November iaitu satu kenaikan kecil dalam NFP sejak bulan Mei.

Laporan berasingan menunjukkan A.S mencatatkan bacaan sebanyak 1.2% setahun setelah kenaikan serupa pada bulan Oktober. Indeks US dolar menyusut sebanyak 0.35% berbanding matawang utama setakat jam 10.45 p.m.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat