Pasaran Siap Sedia Menyambut Peristiawa ‘Halving’! Harga BTC Kembali Meletup Atas $70K

1,108

ETF Bitcoin spot telah menolak harga BTC ke paras tertinggi sepanjang masa tahun ini. Aliran dana masuk melalui melalui sumber pelaburan ini dilihat telah kukuh. Trend ini berkemungkinan akan berterusan dengan peristiwa halving Bitcoin yang akan datang pada 19 April.

Berdasarkan analisis terkini Santiment, jumlah ETF Bitcoin spot telah kukuh, tidak menunjukkan tanda-tanda perlahan walaupun empat minggu selepas mencapai paras tertinggi sepanjang masa.

Yang menariknya, aktiviti ‘trader’ terus melampaui tahap yang dilihat sejak titik puncak pada akhir Februari ketika perdagangan individu meningkat, dan ia berterusan. Ini khususnya berlaku bagi ETF popular seperti GBTC Grayscale, IBIT BlackRock, FBTC Fidelity, ARKB Ark Invest, dan BTCO Invesco Galaxy, BITB Bitwise, dan HODL VanEck.

Data Santiment menunjukkan bahawa tujuh ETF Bitcoin spot teratas ini mencatatkan volume perdagangan sebanyak $3.83 bilion pada 25 Februari, ditandakan sebagai titik puncak. Pada April, volume harian untuk dana-dana ini didapati berada pada $3.19 bilion.

“Diantara $GBTC, $IBIT, $FBTC, $ARKB, $BTCO, $BITB, dan $HODL, aktiviti pedagang masih secara ketara lebih tinggi daripada titik puncak yang bermula pada akhir Februari selepas aliran masuk perdagangan individu bermula dan tidak perlahan sejak itu.”

Dengan peristiwa halving yang akan datang kurang dari dua minggu lagi, platform analitik kripto tersebut mengjangkakan bahawa aktiviti yang sedang meningkat akan berterusan. Walau bagaimanapun, terdapat spekulasi mengenai sama ada penurunan yang berikutnya dalam volume ETF dan aktiviti di rantaian akan berlaku segera selepas itu.

Sentimen serupa disuarakan oleh pengasas Apollo Sats, Thomas Fahrer, yang menekankan pembelian BTC yang penting dibuat oleh institusi besar, dengan Blackrock memperoleh 12,000 Bitcoin dan Fidelity membeli 6,000 Bitcoin dalam minggu sebelumnya.

Walaupun sudah tiga bulan sejak pelancaran ETF Bitcoin spot, pemain institusi ini tidak menunjukkan tanda-tanda untuk mengurangkan momemtum dalam pengumpulan mereka.

Walaupun GBTC Grayscale telah memulakan proses penjualan, Fahrer menekankan bahawa aktiviti jualan mereka adalah terhad. Sekali tekanan jualan mereka turun, pengasas tersebut mengjangkakan bahawa sebuah kenaikan akan berlaku, memicu harga Bitcoin ke paras tertinggi baru sekali lagi, dengan $100,000 sebagai sasaran penting.

Pada masa ini, harga BTC telah bertindak balas dengan baik terhadap perkembangan terkini ini dan melonjak melebihi $72,000 pada awal hari ini untuk pertama kalinya dalam hampir sebulan sebelum turun sedikit beberapa ratus dolar.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat