Pasaran Tarik Nafas Lega, Perbendaharaan A.S Bakal Tawarkan Lebih Banyak Sokongan Untuk Bank A.S!

376

Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen bersedia untuk meningkatkan lebih banyak sokongan rasmi untuk bank-bank Amerika Syarikat sebagaimana dimaklumkan dalam ucapan beliau yang membincangkan kepentingan bank bersaiz sederhana khususnya.

Berdasarkan teks ucapan, Yellen akan mempertahankan bahawa perlunya langkah-langkah penting diambil untuk menyokong Silicon Valley Bank berikutan kejatuhannya awal bulan ini, selepas dikendalikan secara besar-besaran oleh pendepositnya.

“Tindakan serupa boleh dilakukan jika institusi yang lebih kecil mengalami situasi yang sama dan dapat menimbulkan risiko penularan”, kata Yellen.

Jabatan Perbendaharaan telah campur tangan bersama-sama dengan Rizab Persekutuan dan Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan untuk menjamin semua deposit SVB selepas ia gagal awal bulan ini. Walau bagaimanapun, itu tidak mencukupi untuk menghentikan kejatuhan mendadak dalam harga saham bank bersaiz sederhana lain.

Ucapan itu dibuat sehari selepas terdapat laporan bahawa pegawai Perbendaharaan sedang mencari cara untuk melanjutkan insurans penuh deposit bank di seluruh sistem, sekurang-kurangnya buat sementara waktu, sementara penyelesaian yang lebih tahan lama kepada masalah bank serantau ditemui.

Krisis SVB telah mencetuskan kejatuhan mendadak dalam beberapa bank bersaiz sederhana dalam beberapa hari kebelakangan ini, terutamanya First Republic Bank. Ini diburukkan lagi oleh penyelamatan Credit Suisse yang tergesa-gesa oleh pihak berkuasa Switzerland pada hujung minggu. Walau bagaimanapun, hampir kesemuanya telah menunjukkan tanda-tanda stabil pada hari ini.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat